Politici se sejdou s Janotou. Vláda s rozpočtem ale důvěru nespojí

Zástupci politických stran se v pátek sejdou s ministrem financí Eduardem Janotou. Řešit mají rozpočet na příští rok, především snížení rekordního deficitu ve výši 230 miliard korun. Premiér Jan Fischer už ale prohlásil, že vláda nespojí hlasování o důvěře s balíčkem Janotových legislativních změn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Jednotlivé strany ale stále nenašly společný postup, jak schodek srazit na zhruba 160 miliard korun. Kabinet Jana Fischera přitom snížením deficitu podmiňuje svoje další působení.

Janota ve středu zopakoval, že bude hledat řešení vyvážené z hlediska škrtů ve výdajích a zvýšení daní. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka je možné ušetřit pouze na výdajích, včetně platů státních zaměstnanců.

"V době, kdy ekonomická výkonnost státu klesá, není možné zvyšovat mzdy. A to platí i pro poslance, senátory, soudce a i ústavní soudce. Tendence musí být spíš opačná. Výdaje s ekonomikou dýchají. Ono se to možná dá překlenout, ale stát na to v dané chvíli peníze nemá a nemůže je vytisknout," řekl Topolánek.

Stlačit schodek státního rozpočtu by podle vlády Jana Fischera pomohlo například zvýšení daní a snížení sociálních dávek.

Petr Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme