V Plzni podvacáté začíná festival Divadlo, hrát se bude i na ulici

Dvacetiny oslaví Mezinárodní festival Divadlo, který dnes v Plzni zahájí hra Kalibův zločin v provedení Slováckého divadla. Festival nabízí českým divákům vzácnou možnost porovnat práci českých a zahraničních divadelníků, trvat bude až do 20. září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Já, hrdina, inscenace v Disku

Já, hrdina, inscenace v Disku | Foto: Divadlo DISK, Tomsa Legierski

Kromě Slováckého divadla se trochu jinak představí i slovenské divadlo Arena, které představí hru Kukura, známou z pražského Činoherního klubu.

„Na rozdíl do Činoherního klubu je tato inscenace specifická tím, že v ní nehraje Juraj Kukura. Místo něj jsou obsazeni čtyři mladí herci, kteří se o tu roli nějakým způsobem dělí,“ říká dramaturgyně Dora Viceníková.

Festival nabízí českým divákům také možnost seznámit se s výjimečnou inscenací Otmorozki/Parchanti moskevského Sedmého studia nebo slovinskou hru Invaze. Právě Invaze patří mezi vybrané hry, které oživí ulice a náměstí západočeské metropole, kde se bude také hrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Evy Rajlichové o právě začínajícím plzeňském festivalu Divadlo

Z české tvorby zde bude naposledy k vidění hra Odpad město smrt, kterou představí Divadlo Komedie. „Režisér Pařízek se pokusil o jiné asociace, jedna z postav tam cituje projevy Daniela Landy. Je to pokus o takovou aktualizaci, nebo lépe řečeno politizaci z našeho domácího hlediska,“dodává divadelní kritik Jan Kerbr.

Pořádat obdobný festival ale není lehký úkol, své o tom ví jeho ředitel Jan Burian: „Nejnákladnější je vozit divadla, protože nepřivezete žádný filmový pásek ani žádný digitální záznam, ale musíte přivést živé lidi.“

„Snažíme se ale být úsporní a kolem 80 procent rozpočtu věnovat opravdu tvorbě, a ne jenom propagaci,“ dodává Burian.

Eva Rajlichová, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme