Stavitel, otec a terorista. Usáma bin Ládin

Bin Ládin se narodil jako sedmnácté z 52 dětí v bohaté rodině v Saúdské Arábii. Jeho otec, který postavil většinu silnic v této zemi, pocházel z Jemenu, matka byla Syřanka. Bin Ládinův otec mimochodem zemřel při leteckém neštěstí, který zavinil jeho - americký - pilot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

Bin Ládin vystudoval stavitelství na univerzitě v Saúdské Arábii. Právě na vysoké škole se přiklonil k ortodoxní verzi islámu. Bin Ládin zplodil nejméně 23 dětí s 5 manželkami (první si vzal v 17 letech).

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavitel, otec a terorista. Usáma bin Ládin. Nekrolog připravila Magdaléna Trusinová.

V roce 1979 se přesunul do Afghánistánu, krátce po sovětské invazi do země. Právě v Afghánistánu zřejmě prošel výcvikem americké CIA, právě v Afghánistánu založil teroristickou síť al-Káida, česky 'Základna', kterou financoval.

Nenávist vůči Americe

Nenávist Usámy bin Ládina se záhy obrátila proti Spojeným státům, a to v roce 1991, když začala první válka v Zálivu.

Saúdská Arábie mu v roce 1994 odebrala občanství a bin Ládin se následně vrátil do Afghánistánu, kde vrcholila talibanská ofenziva. V roce 1998 vyzval všechny muslimy k džihádu proti Západu. Prohlásil, že zabíjení Američanů a jejich spojenců je povinností muslimů.

25 miliónů dolarů za bin Ladinovu hlavu

O šest měsíců později zaútočil na americké ambasády v Keni a Tanzánii. To z něj rázem udělalo nejhledanějšího teroristu na světě. Americká FBI už tehdy za jeho hlavu vypsala odměnu ve výši 25 miliónů dolarů.

14. V tomto domě ve Wad Ben Naga údajně bydlel Usáma bin Ládin | Foto: Naďa Reviláková

V září 2001 potom přišel útok na Světové obchodní centrum v New Yorku a na Pentagon. Na konci roku 2001 spojenci začali s válkou proti teroru.

Usáma ovšem boje v afghánském jeskynním komplexu Tora Bora přežil. To bylo naposled, co ho živého viděl někdo jiný než jeho nejbližší spolupracovníci. Společně uprchli do Pákistánu.

Chtěl zemřít jako svobodný muž

V roce 2004 se do hledání bin Ládina opřela pákistánská armáda, ovšem neúspěšně. Vůdce al-Káidy se pak objevoval na nahrávkách, vždy šlo o dobře načasované momenty jako například v roce 2004 mezi teroristickými útoky na Madrid a prezidentskými volbami ve Spojených státech.

V roce 2007 slíbil, že se nenechá chytit, ale že zemře jako svobodný muž. Bin Ládin připravil nebo inspiroval teroristické atentáty a útoky v Jemenu, Iráku, Severní Africe, na Bali nebo v Londýně.

Marián Vojtek, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme