Ranní incident mezi armádou a islamisty v egyptské Káhiře si vyžádal další mrtvé

Ranní incident mezi islamisty a armádou v egyptské Káhiře si vyžádal další mrtvé a zraněné. Podle posledních informací zemřelo při přestřelce u sídla Republikánské gardy v Káhiře nejméně 51 lidí. Armáda a islamisté se rozcházejí v líčení toho, jak konflikt vznikl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt. Zraněný podporovatel prezidenta Mursího v káhirské nemocnici

Egypt. Zraněný podporovatel prezidenta Mursího v káhirské nemocnici | Zdroj: Reuters

Ke krveprolití došlo před komplexem Republikánských gard, kde armáda zadržuje sesazeného prezidenta Muhammada Mursího.

Ke střetu došlo kolem čtvrté hodiny ráno. „Tady jsme přijali šest mrtvých těl, další lidi v komatu převezly sanitky do nemocnic,“ popisoval ráno mladý doktor v provizorní ošetřovně v Káhiře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Egyptě po ranním krveprolití přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Informace o počtu obětí se v průběhu času mění. Podle těch posledních zemřelo 51 lidí a 435 bylo zraněno. Mezi mrtvými je také pět dětí a jeden armádní důstojník.

Jak konflikt u armádní budovy vznikl, zatím není zcela zřejmé. Podle Muslimského bratrstva začali vojáci bezdůvodně střílet ostrou municí do lidí, kteří se ráno před palácem modlili.

Armáda zase tvrdí, že se teroristická skupina pokusila za úsvitu zaútočit na kasárna Republikánské gardy. Vojáci údajně při zásahu zatkli 200 islamistů ozbrojených střelnými zbraněmi a zápalnými láhvemi.

Střety mezi islamisty a vojáky začaly v Egyptě poté, co prezidenta Mursího a vládnoucí Muslimské bratrstvo, kteří vzešli z demokratických voleb, zbavila armáda minulý týden ve středu vlády. Reagovala tím na několikadenní protesty odpůrců Mursího v ulicích.
Armáda dočasně pozastavila platnost ústavy s tím, že chce vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb a vytvoření rady národního usmíření.

„My, armáda, jsme tady od toho, abychom hlídali bezpečnost všech demonstrantů, a to i těch, kteří vystupují proti nám. Dnes ráno ale došlo k narušení pořádku, stali jsme se terčem útoku demonstrantů,“ prohlásil na odpolední tiskové konferenci armádní mluvčí.

Podle něj na vojáky někdo střílel a útočil také těžkými předměty a zápalnými láhvemi. Právě na to prý armáda reagovala. Zabitých ale lituje.

„Teď trochu vycházejí na povrch některá svědectví lidí, kteří tam byli, některých demonstrantů, a ti říkají, že armáda sice použila slzný plyn a střelbu do vzduchu, ale pak se zjevili lidé v civilním oblečení a se zbraněmi v rukou a ti začali ostrou palbu,“ popsal krátce po poledni z Egypta tamní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Dnešní incident negativně dopadá na jednání o budoucí vládě v zemi. Jejím premiérem se měl stát levicový právník Zijád Baháildín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji v Egyptě mluvil na Radiožurnálu redaktor Břetislav Tureček

Radikální islamistická strana Núr – jediná z islamistických stran, která zatím byla ochotná vojenský převrat akceptovat – po incidentu oznámila, že se jednání o přechodné vládě účastnit nebude. Tím se prohlubuje propast mezi islamisty a ostatními obyvateli země.

Armáda vyzývá demonstranty, aby se rozešli, ti to ale odmítají. Muslimští klerikové vyzývají všechny strany k uklidnění situace. Zároveň někteří politici varují, že země je na cestě k občanské válce.

Mursího už svrhli, teď demonstranti na Tahríru spílají Američanům

Číst článek

Štěpán Macháček, Břetislav Tureček, kko, Vojtěch Kouřímský, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme