Nové volby v Egyptě by se podle plánu měly konat do půl roku

Nové parlamentní volby v Egyptě by se měly konat do šesti měsíců. Časový plán představil dočasný prezident Adlí Mansúr. Ještě předtím musí Egypťané v referendu schválit úpravy kontroverzní ústavy, kterou koncem minulého roku vypracovaly islamistické strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Egyptě pokračují protesty za návrat sesazeného prezidenta Muhamada Mursího

V Egyptě pokračují protesty za návrat sesazeného prezidenta Muhamada Mursího | Zdroj: Reuters

Muslimské bratrstvo mezitím vyzývá k dalším velkým demonstracím. Reaguje tak na včerejší krveprolití, při kterém přišlo o život 51 demonstrantů.

„Stanovisko armády ke včerejší střelbě je absolutní lež. Ve skutečnosti totiž vojáci napadli poklidné demonstranty zezadu ve chvíli, kdy se modlili,“ odmítá jeden ze stoupenců Muslimského bratrstva oficiální prohlášení armády, že odpověděla na palbu, která vyšla z řad demonstrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Egyptě mluvil tamní velvyslanec České republiky Pavel Kafka.

Včerejší konflikt zkomplikoval jednání o budoucí vládě. Islamistická strana Núr se definitivně stáhla z armádního plánu na politické řešení a přišla s vlastní, alternativní iniciativou.

Kromě demostrací islamistů se dnes dají očekávat i demonstrace odpůrců svrženého prezidenta Mursího.

Pro české turisty stále platí doporučení českého zastupitelského úřadu v Egyptě, že by se měli vyhýbat velkým městům, jako je Káhira či Alexandrie. V tradičních letoviscích zatím nebezpečí nehrozí.

„Podle našich informací, a denně si je ověřujeme s delegáty cestovních kanceláří na místě, by nemělo hrozit českým turistům v letoviscích u Rudého moře žádné nebezpečí. Situace je tam klidná, výrazně klidnější než v Káhiře či dalších velkých městech,“ uvedl velvyslanec České republiky v Egyptě Pavel Kafka.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme