Na Filipínách řádí tajfun Bopha, zemřelo nejméně 270 lidí

Nejméně 270 lidí připravil o život tajfun, který už druhý den pustoší Filipíny. Bilanci potvrdily tamní úřady. Počet mrtvých pravděpodobně ještě poroste, protože stovky dalších obyvatel se pohřešují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři vynášejí oběti tajfunu Bopha ve městě New Bataan

Záchranáři vynášejí oběti tajfunu Bopha ve městě New Bataan | Zdroj: Reuters

Přes 60 tisíc lidí muselo před řáděním tajfunu Bhopa opustit své domovy. Desítky tisíc obyvatel zůstávají v provizorních centrech pro postižené pohromou. Ve většině země nefunguje elektřina a doprava.

Nejničivější cyklon, který Filipíny letos postihl, se dnes přesunul z ostrova Mindanao na ostrov Palawan. I tam ničí elektrické vedení, silnice a domy. Lijáky, které s sebou přináší, zaplavují vesnice a osady vodou a bahnem. Pod vodou se ocitly i přímořské turistické rezorty na ostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritické situaci na Filipínách informovala v Dopoledním Radiožurnálu zpravodajka Kateřina Procházková

Počet obětí záchranáři jen odhadují, na mnoha místech totiž nemají k postiženým oblastem přístup. Často se dostanou do míst, kde je vyplavená celá vesnice. Například v nejvíc postižené provincii Compostela Valley, do které se záchranáři dostali až dnes ráno, zahynulo 156 lidí.

Deseti tisíce lidí zachránila letos včasná evakuace. Filipínské úřady se z minulých případů poučily a před blížící se pohromou včas varovaly. Oblasti, které měly být nejvíc postižené, objížděly armádní vozy a odvážely obyvatele do záchranných center. Vláda také obyvatele varovala před záplavami sms zprávami.

Zítra už by se situace mohla začít uklidňovat. Podle meteorologů by se vichr měl přesunout z území Filipín nad Jihočínské moře.

Filipíny ročně zasáhne několik desítek tajfunů. Bopha je letos zatím šestnáctým a zřejmě nejhorším.

Tajfun Bopha si na Filipínách vyžádal více než 270 obětí | Foto: ČTK

Igor Maňour, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme