Při oslavách v Číně rozeženou mraky letadla

Čína představí světu své nejmodernější konvenční zbraně. Peking kvůli bezproblémovým oslavám 60.výročí vzniku ČLR poručí i počasí. Mraky nad metropolí mají pomoci rozprášit letadla i rakety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mraky na obloze

Mraky na obloze | Foto: Fotobanka stock.xchng, Julia Starr

Přípravy na slavnostní přehlídku 1.října doprovázejí i přísná bezpečnostní opatření, která mají překonat i zajištění hladkého průběhu loňských olympijských her.

Dva dny před oslavami zahalily Peking šedivé mraky, čistou oblohu má proto zajistit osmnáct speciálních letadel, která budou rozprašovat chemické látky vyvolávající déšť. O rozptýlení smogu a mlhy se pak na zemi má postarat osmačtyřicet vozidel.

Armádní meteorologové tak se stoprocentní zárukou slibují, že 1.října bude v čínské metropoli mírně oblačné až slunné počasí. Přehlídku, na které se představí nejmodernější letadla, tanky či mezikontinentální rakety domácí výroby a zakončí ji největší ohňostroj v historii, by tak podle představitelů hlavního města nemělo nic narušit.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme