Prezident Klaus považuje summit OSN o globálním oteplování za propagandistické cvičení

Organizace spojených národů vyzývá k boji proti oteplování. Generální tajemník OSB Pan Ki-mun apeloval na newyorském zasedání světového společenství na členské země, aby se snažily dohodnout na tom, jak rychle budou snižovat emise skleníkových plynů. Na summitu v New Yorku byl i český prezident Václav Klaus, který snahu o boj proti změnám klimatu na zeměkouli považuje za chybu a propagandistické cvičení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus,

Václav Klaus, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Bylo to smutné a frustrující, protože jsem opravdu zneklidněn tím, že tato věc není brána vážně. Že to je propagandistické cvičení, kde vystupují třináctileté dívenky z nějaké zapadlé země s naučenou básničkou. Cítím narůstající mezeru mezi tím, že ve vědě narůstají pochybností a že politici s jistým časovým zpožděním jedou, jako by se nechumelilo," řekl český prezident.

Newyorské jednání má připravit půdu pro zvláštní summit OSN o klimatu, který se sejde koncem roku v Kodani. Tam by se státy světa měly domluvit na přísnějších limitech pro snižování emisí skleníkových plynů a podepsat smlouvu, která by nahradila takzvaný Kjótský protokol, jehož platnost končí v roce 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory prezidenta Václava Klause na klimatické změny - newyorský rozhovor pro Český rozhlas

Český prezident patří k několika předním politikům, kteří jednoznačně mluví proti úsilí o celosvětovou dohodu na krocích proti globálnímu oteplování.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme