Google přesvědčuje Evropskou komisi, že nechce porušovat autorská práva

Evropská komise jedná se zástupci americké firmy Google o ochraně autorských práv knih, vycházejících v Evropě. Na tzv. informativním slyšení vysvětluje Google nejen Komisi, ale i ochranným svazům nebo vydavatelům svůj přístup k digitalizaci knih.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V Evropě se totiž vyskytují obavy, že se na serveru GoogleBooks mohou objevit i texty, ke kterým nemá americká firma autorská práva.

Zástupci Google na jednání vysvětlují, co se považuje v USA za knihu komerčně volnou. Jde o takovou knihu, která už se nedá dostat v knihkupectvích na americkém trhu a tudíž její digitalizace nepoškozuje autora, když ji firma dá do fondu GooogleBooks.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise se dnes schází se zástupci americké firmy Google, aby jednala o ochraně autorských práv knih vycházejících v Evropě. Na místě je bruselský zpravodaj Pavel Novák.

V GoogleBooks není kniha přístupná celá, ale je tam digitalizovaná, aby se dala najít podle slovních spojení, která jsou v ní obsažená. Po zadání tohoto spojení se objeví odstavec, kde toto spojení je, nikoliv celá stránka. Ta se objeví jen tehdy, má-li Gooogle svolení autora nebo jeho ochranného svazu, má s nimi uzavřenou smlouvu.

Google by chtěl v Evropě uzavřít podobnou dohodu jako už má v USA s tamějšími ochrannými svazy. Těm zaplatil 120 milionů dolarů na uspokojení požadavků autorů a na vytvoření registru autorských práv, aby se dalo snadněji zjistit, kdo je dědicem autorských práv. Doba autorské ochrany je sedmdesát let.

GoogleBooks není konkurencí pro unijní internetovou knihovnu Europeana, v níž se dají najít jen texty autorů, kteří už jsou po smrti déle než sedmdesát let. Přístup na Europeanu je zadarmo, kdežto na GoogleBooks musí být čtenář předplatitelem, aby si mohl tu knihu v elektronické podobě přečíst nebo stáhnout.

"Je ale možné, že Gooogle v Evropě uzavře dohody s některými ochrannými svazy, a pak bude mít ve fondech některé knihy dříve než Europeana. Už nyní se o to snaží.

Digitalizace je v zájmu spotřebitelů, ale má své meze

Unijní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák k tomu na Rádiu Česko uvedl, že digitalizace je v zájmu všech spotřebitelů, knihy jsou dostupnější, například studenti si pro ně nebudu muset jezdit do knihoven.

Důležitá bude ale harmonizace ochrany autorských práv, aby digitální knihovny nemusely jednat se 27 národními subjekty - ale třeba jen s jedním nadnárodním, to kdyby vznikla nějaká panevropská instituce ochrany autorských práv.

Google spustil portál uzpůsobený pro vyhledávání knih již koncem roku 2004. Program byl vyvinut rychle díky spolupráci velkých univerzit, zejména z USA. Nyní v něm lze vyhledat až sedm milionů digitalizovaných knih.

Po zadání například názvu knihy Google vyhledá její vydání, nabídne obsah, krátkou ukázku, odkazy na recenze, vědecké práce a související webové stránky. Díla, na něž se nevztahuje autorské právo a která jsou v elektronické podobě, server nabídne ke stažení. Ze zbytku, u nějž jsou stále uplatňována autorská práva, Google nabídne jen ukázku, a pokud je kniha k dispozici, nabídne ji i ke koupi.

Z českých autorů lze na Google Books najít například díla Milana Kundery, Josefa Škvoreckého, Boženy Němcové, Jaroslava Haška či Ludvíka Vaculíka.

Pavel Novák, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme