Veterináři nařídili stáhnout jedenáct tun kuřecího masa z Brazílie. Obsahovalo salmonelu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. Ve středeční tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kuřecí řízky

Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Vzorek kuřecích prsou, který obsahuje salmonelu, odebrala veterinární správa na skladě společnosti SOFIL v Praze 6. „Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku,“ uvedla veterinární správa s tím, že významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři podle SVS oslovují své odběratele, aby zboží vrátili.

Potravinářská inspekce varuje před kuřecím masem z Penny. V olomoucké prodejně v něm našli salmonelu

Číst článek

Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.

Vzorek prsních řízků odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu, byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny, doplnila SVS. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v září našla salmonelu také v kuřecím mase z olomouckého Penny Marketu.

Šlo o maso z Ukrajiny zpracované na Slovensku. Od stejného výrobce, společnosti WE Trade, našla salmonelu také v kuřecím mase v řetězci Tesco. V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme