Zdrojem nákazy v královéhradecké restauraci byla zřejmě arašídová omáčka. Obtíže nahlásilo 127 lidí

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové byla koncem března podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se do úterý zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza. Informovala o tom mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním.

Hradec Králové (Aktualizováno: 14:16 11. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smažené nudle

Zástupci restaurace v Hradci Králové se již dříve na facebooku zákazníkům omluvili (ilustrační foto) | Foto: sparow2011sm | Zdroj: Pixabay License | CC BY 1.0,©

Nemocní uvedli jako společný znak problémů konzumaci v provozovně v centru Hradce Králové v době od úterý 28. března do soboty 1. dubna. Restaurace je od té doby uzavřena, hygienici nařídili její sanitaci.

Mobily jsou každodenní součástí našeho života, v restauracích je ale nechme v kapse

Číst článek

„Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku. Z ní se nakazila i část personálu. Bohužel vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“ uvedla Krejčí.

Aby hygienici mohli označit příčinu kontaminace arašídové omáčky, potřebují podle mluvčí znát veškeré výsledky odebraných vzorků potravin a surovin. „Na vyjádření hypotézy proto potřebujeme ještě čas. Zdá se ale, že se jednalo o jednorázovou chybu, která poškodila zdraví více než stovce lidí,“ poznamenala.

Pacienti v nemocnici

Hygienici při kontrole v provozovně odebrali 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Výsledky rozborů by hygienici měli mít k dispozici tento týden. Zaměstnanci byli zároveň odesláni na vyšetření kvůli vyloučení možného nosičství nákazy.

Hmyz přidaný na seznam schválených evropských potravin má nahradit maso, podle studií budí odpor

Číst článek

Počet nakažených lidí nemusí být konečný. „Několik vzorků bylo odesláno do Národní referenční laboratoře k dalšímu dourčení, výsledky bychom měli znát během tohoto týdne,“ doplnila mluvčí hygieniků.

Většinu nemocných, kteří přišli do fakultní nemocnice, lékaři po ošetření propustili domů. Šest lidí na několik dní hospitalizovali. V nemocnici zůstávala ve stabilizovaném stavu jedna pacientka.

„Jednalo se převážně o dehydratované pacienty všech věkových kategorií od dětí až po seniory, nejvíce však bylo lidí ve věku 25 až 35 let. Hospitalizováni byli lidé ve vysokém stupni dehydratace způsobené průjmovým onemocněním a bylo nutné jim infuzemi doplnit tekutiny,“ uvedla v úterní zprávě vedoucí oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová.

Nemocnice po nárůstu počtu pacientů o prvním dubnovém víkendu otevřela interní stacionář v nepřetržitém provozu, aby případně zvládla další nárůst.

Restaurace se omluvila

Zástupci restaurace se již dříve na facebooku zákazníkům omluvili. Uvedli také, že restaurace už neotevře. Aktuálně na facebookovém profilu restaurace žádné příspěvky nejsou.

V červnu 2018 po požití kuřecího kebabu se zeleninou v jiném stravovacím zařízení v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo nemocnici.

Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250 tisíc korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme