Archiv | zprávy ze dne 26. března 2005

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Hana Hikelová, Veronika Malá |Zprávy z domova

Gross v čele sociální demokracie zůstává, Škromach zvažuje odchod z vlády

Premiér Stanislav Gross se stal řádným předsedou ČSSD. V tajné volbě porazil svého jediného protikandidáta, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Stanislav Gross získal necelých 53 procent hlasů, pro Zdeňka Škromacha hlasovalo 37 procent delegátů sjezdu. Škromach nakonec nezískal ani křeslo 1. místopředsedy a o další funkce se ucházet nebude. Zůstává tedy řadovým členem sociální demokracie. Křesťanští demokraté berou volbu svých partnerů ve vládě na vědomí. Podle jejich předsedy Miroslava Kalouska chtějí ale hned po Velikonocích odstartovat jednání o změně koaliční smlouvy, která by ukončila současnou vládní krizi.

|Markéta Kaclová, Petr Vavrouška |Zprávy ze světa

Nové volby v Kyrgyzstánu na konci června, Akajev dostal azyl

Prezidentské volby v Kyrgyzstánu se mají uskutečnit 26. června. Rozhodl o tom dnes tamní parlament. Nyní v zemi panuje relativní klid. Opozice, která ve čtvrtek svrhla prezidenta Askara Akajeva, tvrdí, že má situaci pod kontrolou. Přechodná vláda za svůj prvořadý úkol označila obnovení klidu a pořádku v zemi, k čemuž ji vyzývají i četné hlasy ze zahraničí. Noční nepokoje si ale podle některých zdrojů vyžádaly životy tří až šesti lidí, kteří zahynuli při srážkách s policií, jež se jim pokoušela zabránit v rabování.

|David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

České lesy jsou na tom z Evropy nejhůř

Německé lesy mají problém. Z více než dvou třetin jsou nemocné, napadené. Podíl na neutěšeném stavu mají nejen průmyslové exhaláty v samotné spolkové republice, ale také "importované" škodliviny například z Polska nebo České republiky. Průměrně je v Německu napadeno 69 % stromů, což zemi řadí do středu tabulky 33 evropských států, kde poměr umírajících stromů osciluje mezi 40-90 %. Vyplývá to ze studie hospodářské komise OSN, která byla zveřejněna tento týden v souvislosti se Dnem lesů.

|Markéta Kaclová, Martin Dorazín |Zprávy ze světa

O Bílé sobotě křesťané bdí

Polští věřící o Bílé sobotě přicházejí do chrámů a kostelů, aby si nechali posvětit velikonoční jídlo. Sobota je ve znamení očekávání zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Přes den lidé přicházejí do kostelů s košíky, ve kterých mají uzeniny, chléb, pepř, sůl a křen, jehněčí maso a obarvená vejce jako symbol života.

|Radim Vaculovič |Zprávy ze světa

Tchajwanci protestovali proti čínské hrozbě

Na milion Tchajwanců protestovalo v metropoli Tchaj-peji proti čínské hrozbě. Obyvatelé vyšli do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s nedávno přijatým zákonem, který opravňuje Čínu k vojenskému zásahu proti ostrovu, pokud vyhlásí formální samostatnost.

|Jaroslav Skalický |Zprávy ze světa

Na Expu sklízí největší úspěch japonský národní pavilon

Japonský národní pavilon je nejnavštěvovanějším na Světové výstavě EXPO 2005 v Aichi. Dnes byla otevřena druhým dnem. Japonští návštěvníci se shromažďují před branami výstaviště ještě před jejich otevřením. A pak se úprkem vydávají k národnímu pavilonu. Chtějí se tak vyhnout frontám, které trvají až hodinu. Čekání i pohyb uvnitř pavilonu usměrňují hostesky. Sice nekompromisně, zato však pokaždé s úsměvem a uctivou úklonou.

|Markéta Kaclová, Ivan Sekanina, Ivan Sekanina, Olga Štrejbarová |Zprávy z domova

Opět začneme používat letní čas

Dvě hodiny po půlnoci nás čeká tradiční změna času. Hodinové ručičky poskočí o hodinu kupředu a začne letní čas. Znamená to, že v neděli budeme vstávat o hodinu dříve. Mnozí z nás se tak opět budou probouzet do tmy, protože Slunce, které dnes vyšlo 8 minut před 6. hodinou ranní, se zítra objeví až krátce před 7. Adaptace na změnu času je individuální. Někteří lidé jsou podráždění, trpí nespavostí a zvýšenou únavou. Někteří lidé jsou podráždění, trpí nespavostí a zvýšenou únavou nebo mají potíže s orientací v čase. Zásadní vliv na zdraví však časový posun nemá.

|Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Hana Hikelová |Zprávy z domova

Rozhoduje se o novém předsedovi ČSSD

Na velikonočním sjezdu ČSSD začaly projevy kandidátů na předsedu. O křeslo prvního muže sociální demokracie se ucházejí dva adepti: premiér Stanislav Gross a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Na brněnském sjezdu ČSSD začaly projevy kandidátů na předsedu. O nejvyšší stranické křeslo soupeří Stanislav Gross a Zdeněk Škromach. Jako první vystoupil se svým projevem Stanislav Gross. Uvedl, že chce dělat levicovou politiku, která je pro ČSSD charakteristická. Premiér řekl, že mu jeho spolustraníci často podsouvají, že chce stranu táhnout do středu. To on ale podle svých slov nechce, protože by to byla podle něj zrada sociální demokracie a jejích hodnot. "Je podpásové, když mi to někdo podsouvá," řekl Gross. Teď vystupuje Zdeněk Škromach. Delegátům představuje desatero společného vítězství. V něm například navrhuje oddělit od sebe funkce předsedy strany a premiéra. Delegáty vyzývá, aby do čela strany zvolili lidi, jejichž postoj k morálním hodnotám a zákonům v této zemi nelze zpochybnit. Po projevu a diskuzi začne volba. Další kandidáty zatím nikdo nenavrhl. Sociální demokraté zahájí také diskusi o základním stranickém programu.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

V případu vraždy třebenického faráře hrozí další žaloba

V případu vraždy třebenického faráře hrozí další žaloba. Jak napsaly dnešní deníky Bohemia, kriminalisté šetří, zda o vraždě kromě Rudolfa Šamka a patnáctiletého mladíka, kteří ji měli spáchat a stojí teď kvůli tomu před soudem, nevěděl i Jan Tregner z Třebenic. Podle výpovědi jednoho z obžalovaných byl první, kdo se o tom, co se stalo, dozvěděl.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Od katastrofy v jižní Asii uplynuly tři měsíce

Přes 300 tisíc mrtvých a statisíce lidí bez střechy nad hlavou - takové jsou následky přírodní katastrofy, která přesně před 3 měsíci zasáhla jihovýchodní Asii. Zemětřesením a následnou vlnou tsunami bylo postiženo 11 zemí v Indickém oceánu, nejvíce obětí, 240 tisíc hlásí Indonésie. Těžké škody byly napáchány i v Thajsku, jižní Indii a na Srí Lance. Obnova zničených regionů bude v některých případech trvat i dlouhá léta, nejdéle zřejmě v indonéském Acehu.

|Dušan Valenta |Zprávy z domova

Týden v Česku 19. - 26. 3. 2005

Loni se v Česku narodilo nejvíc dětí za posledních 10 let. Podle statistického úřadu to bylo skoro 98 tisíc. Odrazilo se to i v celkových počtech. je nás 10 200 tisíc. Obyvatel Česka ale nepřibývá kvůli porodům, ale kvůli migraci, začíná se tak potvrzovat, že bez cizinců to nepůjde. O dění na sjezdu sociální demokracie víte ze zpráv. Proto teď k tomu, co handrky politiků odstartovalo, totiž k nejasnostem kolem majetku premiéra Stanislava Grose. Dodržel slib a Národnímu bezpečnostnímu úřadu odeslal žádost o prověrku na nejvyšší stupeň utajení, tedy přísně tajné. Výsledky se Stanislav Gross dozví asi za 9 měsíců. To ale není všechno. Zřejmě ukončeny jsou také problémy kolem bytu na pražském Barrandově a podnikání premiérovy manželky. Grossovi totiž složili 900 tisíc na směnku za byt a také zaplatili pětimiliónový úvěr firmy, kterou dřív ovládala Šárka Grossová.

|Milan Kopp, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na sobotu 26. března

Odpoledne bude plné mraků, přechodně i vykoukne sluníčko. Na severu může přijít déšť. Teploty vystoupí na 12-16 stupňů Celsia, na horách kolem 10 stupňů. Vítr bude vát slabý do 15 km/h.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Blanka Mazalová, Zuzana Kopuletá, Tomáš Sedláček |Zprávy z domova

Epidemie chřipky už skončila

Plošná epidemie chřipky v Česku už skončila. V současnosti hlásí epidemii pouze Zlínský kraj, v ostatních regionech už počet případů epidemickou hranici 2000 případů na sto tisíc obyvatel nepřekračuje. Největší ústup nemoci podle údajů Národní referenční laboratoře zaznamenalo hlavní město spolu s Moravskoslezským krajem. Hygienici neočekávají, že by se plošná epidemie chřipky vrátila.

|Markéta Kaclová, Ladislav Dvořák |Zprávy ze světa

Monacký kníže je vážně nemocný

Lékaři vážně nemocného monackého knížete Rainiera III. odmítají sdělit, zda se pacient uzdraví či zda svůj vážný zdravotní stav přežije. Jeho syn, princ Albert, se objevil na balkoně knížecího paláce a lidé se modlili za uzdravení knížete. Princ Albert se na veřejnosti objevil vůbec poprvé od úterý, kdy byl jeho jedenaosmdesátiletý otec převezen na jednotku intenzivní péče kvůli vážným onemocněním srdce, ledvin a problémům s dýcháním. Poslední lékařská zpráva vypracovaná třemi lékaři říkala, že Rainierův zdravotní stav je nadále "znepokojující". Lékaři si podle agentur sami nejsou jisti, že se pacient ještě zotaví.

|Markéta Kaclová, Ladislav Dvořák |Zprávy ze světa

Schiavové prý zbývají poslední hodiny života

Otec Američanky Terri Schiavové tvrdí, že jí zbývají už jen poslední hodiny života. Před týdnem lékaři pacientku odpojili od výživy. Soud tehdy uznal argument jejího manžela, že jeho jedenačtyřicetiletá žena nechce být při životě udržována uměle. Terii žije 15 let v komatu s těžce poškozeným mozkem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru