Češka vyhrála s hororovým dortem prestižní soutěž. ‚Vyráběla jsem ho dva a půl týdne po nocích,‘ vypráví

Češka Lucie Charvátová vyhrála celosvětově známou soutěž v pečení Cake International. Soutěž se konala od 3. do 5. listopadu v Birminghamu a Charvátová se účastnila kategorie horor. „Díky tomu, že jsem letos vyhrála hororovou kategorii, tak za mnou přišel šéf celé cukrářské kooperace s žádostí, jestli bych tam něco příští rok také vyrobila,“ těší Lucii Charvátovou.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní dort "Baba"

Výherní dort "Baba" | Foto: Tereza Fritzová

Jak vás napadlo přihlásit se do soutěže? Byla to vaše první?
Pečení se věnuji už třináctým rokem a navíc jsem velmi soutěživý typ, takže už mám za sebou několik soutěží jak v Čechách, tak v zahraničí. Umístit se na této světové soutěži byl můj velký sen. Letos jsem tam jela potřetí. První dvě účasti ne že by nedopadly, ale nebylo to na vítězství. A tentokrát se to po čtyřleté pauze od soutěžení povedlo a dokázala jsem se umístit.

Lucie Charvátová | Foto: Tereza Fritzová

Jak taková soutěž probíhá? Jestli to chápu dobře, má víc kategorií a trvá několik dnů?
Přesně tak, je tam hodně kategorií. Jsou tam kategorie na svatební dorty, na narozeninové dorty, ta kategorie, kde jsem byla já, je dekorační. V ní jde hlavně o zručnost cukrářů a o to, co dokáží vytvořit z jedlé hmoty.

Protože tam jezdí lidé z celého světa a do letadla vám dort jako takový nevezmou, tak ten dort jako takový nemusí být jedlý. Ale všechno musí být z jedlého materiálu, se kterým normálně pracujeme.

Soutěž probíhá od pátku do soboty. V pátek se dají všechny soutěžící položky na místa a celý den je hodnotí porotci a v sobotu k nim má přístup i veřejnost.

Jak dlouho vám trvalo pečení dortu?
Bylo relativně rychlé – okolo dvou a půl týdne práce po nocích a ve volných chvílích. Mám k tomu samozřejmě i svou práci.

Jak jste tak velký dort přesouvala? Měli s tím na letišti problém?
Musela jsem koupit speciální letenku, s čímž jsem původně nepočítala. Nejprve jsem si myslela, že to povezu v úložném prostoru. Jenže mi nedošlo, že se všechna zavazadla pokládají na bok.

Když jsem přišla na letišti k odbavení, tak mi na rentgenu řekli, že to musím položit. Načež jsem jim odpověděla, že v žádném případě, a nastoupili na mě sekuriťáci. Když ale zjistili, že mám pro dort speciální místenku, tak mě vzali na velký rentgen a naštěstí všechno dopadlo v pořádku.

Kde berete nápady, jak vás napadlo udělat zrovna Babu?
Vždycky mě bavila hororová témata. Původně jsem do Birminghamu chtěla jet úplně s něčím jiným, ale to nedopadlo. A během hodiny jsem se rozhodla změnit kategorii na horor. Pak jsem se koukala na různé obrázky na internetu na toto téma a postupně jsem sbírala inspiraci.

A co se s tím dortem stalo potom?
Po soutěži jsem dort přivezla v pořádku zpátky domů. A protože je celý z čokolády a nemá se na něm co zkazit, tak v tuto chvíli udělám vitrínu a vystavím ho.

Plánujete účast i v příští rok, možná v jiné kategorii?
Přemýšlela jsem o tom vlastně hned, tu soutěž mám ráda. Čerpám na ní inspiraci a člověka to hodně posouvá dopředu, protože ze sebe vymáčkne to nejlepší. Já osobně vidím velký posun, vyzkoušela jsem si nové hmoty a techniky. Takže pokud to vyjde časově, tak se určitě ráda znovu přihlásím.

Během soutěže se také dělají jiné výstavní kousky a existuje tam hororová kooperace cukrářů, kteří tam každý rok dělají výstavku hororového domu. A díky tomu, že jsem letos vyhrála hororovou kategorii, tak za mnou šéf této celé kooperace přišel s žádostí, jestli bych tam něco příští rok také vyrobila.

Takže minimálně bych tam jela už jen kvůli té výstavce a soutěž by byla jen bonus.

Tereza Štolová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme