Autor

Vladimír Křivka

V Českém rozhlase pracuje od listopadu 2013. Před tím pracoval v tištěných médiích (Lidové noviny). Od dubna 2018 působí jako vedoucí programu stanice Český rozhlas Radiožurnál.

RSS autora

Články autora

|Petra Benešová, kov, Vladimír Křivka |Zprávy ze světa

Češi bojují v Evropské unii za to, aby se nestřídal zimní a letní čas

Europoslanci dnes budou diskutovat o tom, jestli zrušit střídání letního a zimního času. Společně se zdravotnickými odborníky a dalšími experty chtějí probrat, zda zavedená praxe má v současnosti ještě nějaké výhody. Veřejné slyšení tří výborů v Evropském parlamentu organizuje český europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

|Vladimír Křivka, Martin Ježek |Zprávy z domova

Dienstbier bude v Bruselu vysvětlovat, jak zabránit diskriminaci Romů v Česku

Evropa řeší, jak zlepšit životní podmínky Romů v členských státech Evropské unie. V Bruselu kvůli tomu zasedá skupina národních delegací. Příklady úspěšného začleňování menšin, ale i rizika těchto projektů tak projednají politici, odborníci na problematiku menšin i zástupci Evropského parlamentu a Evropské komise. Jak zabránit diskriminaci Romů v Česku bude vysvětlovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

|Vladimír Křivka, Martin Houška, Antonín Viktora |Zprávy z domova

Podnikatel nabízí na internetu vrácení zabaveného řidičáku. Ministerstvo před službou varuje

Mladý podnikatel ze severu Čech nabízí na internetu zvláštní službu pirátům silnic. Tvrdí, že umí do deseti dnů zařídit vrácení zabaveného řidičského průkazu. Oslovuje řidiče, kteří o průkaz přišli kvůli řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, a účtuje si od 20 tisíc korun výš. Odborníci i ministerstvo dopravy před využitím této služby varují. Podle advokátní komory může podnikatel porušovat zákon.

|Milan Kopp, Petra Benešová, Michaela Vydrová, Vladimír Křivka, Kristina Lamperová |Zprávy z domova

Češi mají na zrušených sKartách 12 milionů korun. Často neví, jak k nim

Necelý rok po zrušení sKaret má stále na těchto účtech peníze asi 30 tisíc lidí. Jenže řada z nich netuší, jak se k nim dostat. Bankomat jim nic nevydá a v obchodech už se s kartou platit nedá. Stát za předčasné ukončení projektu sKaret nechce platit České spořitelně žádné finanční kompenzace. Případný spor by rozhodoval soud.

|Michaela Vetešková, Adriana Krobová, mta, Vladimír Křivka |Historie

V Praze je vystaven Budyšínský rukopis a Kodex vyšehradský

V Praze jsou dnes a v neděli vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, které patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. V Jízdárně Pražského hradu lidé uvidí Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. V Klementinu je vystaven Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.

|Lenka Jansová, mkp, Vladimír Křivka |Zprávy z domova

Některá generika možná budou muset preventivně zmizet z lékáren. Rozhodne EK

Z evropského trhu možná zmizí některá generika, levnější verze léků odvozené od dražších originálních léčiv. Důvodem je skandál s indickou společností GVK Biosciences, která k nim prováděla klinické studie. Evropská agentura pro léčivé přípravky má podezření, že údaje o účinnosti a bezpečnosti léků mohou být zfalšované. Doporučila proto pozastavení jejich registrace. Rozhodnout teď musí Evropská komise.

|Jiří Chum, Eva Rajlichová, Radiožurnál, kov, Vladimír Křivka |Historie

Židé nebyli jen oběti holokaustu, ale i bojovníci, říká publicista Stanislav Motl

Zhruba šest milionů Židů zabili nacisté za druhé světové války, z toho asi milion ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Tento tábor osvobodila přesně před 70 lety Rudá armáda. Jak připomíná spisovatel a publicista Stanislav Motl, Židé však nebyli jen oběti holokaustu, ale řada z nich se nacistům také postavila, ať už jako příslušnící některé armády, nebo při vzpourách v koncentračních táborech.

|Jaroslav Gavenda, Vladimír Křivka |Zprávy z domova

Vládní koalice rozdala na odměnách 229 milionů. O 35 milionů víc než Rusnokův kabinet

Vládní koalice rozdala na konci roku mezi své úředníky 229 milionů korun. To je o 35 milionů víc, než kolik jim loni dopřál kabinet tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Současní ministři ale předvánoční nadělování obhajují. Tvrdí, že jejich podřízení pracují prakticky nonstop. A že už státu ušetřili víc, než teď dostali na odměnách. Nejštědřejší byl tentokrát šéf resortu kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

|Lenka Jansová, Simona Bartošová, Vladimír Křivka |Zprávy z domova

Sobotka jde na Hrad, se Zemanem chce sladit názory na zahraniční politiku

Zahraniční politika Česka má do budoucna znít jednotně. S takovým předsevzetím jde premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na Pražský hrad. Prezidenta Miloše Zemana tam chce na společné schůzce přesvědčit, aby více konzultoval své výroky se členy vlády. Zeman dřív zpochybňoval třeba přítomnost ruských vojáků na Ukrajině nebo účinnost sankcí EU vůči Rusku. Hrad ale tvrdí, že v zásadních otázkách zahraniční politiky prezident drží linii vlády.

|Petra Benešová, Vladimír Křivka |Zprávy z domova

Spor státu a firmy Diag Human se znovu vrací do soudní síně

Stát začíná vymáhat peníze za právní služby, které vynaložil na spor s firmou Diag Human. Se společností se už 19 let soudí o miliardy za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Celkem chce zpět ministerstvo zdravotnictví získat 30 milionů korun. Část peněz už podle vedení resortu soud státu přiklepl. O zbytku rozhodnou další řízení. Jedno z nich se v nejbližší době rozeběhne v Lichtenštejnsku.