Zubkov, Legkov, Treťjakov a dalších 19 ruských sportovců se odvolalo proti diskvalifikaci z olympiády v Soči

Dvaadvacet z pětadvaceti potrestaných ruských sportovců se odvolalo k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) v Lausanne proti diskvalifikaci z olympijských her v Soči 2014. Distancovaní sportovci vyzvali CAS, aby vynesl verdikt do startu olympijských her v Pchjongčchangu, které začnou 9. února.

Lausanne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský běžec na lyžích Alexandr Legkov.

Ruský běžec na lyžích Alexandr Legkov. | Zdroj: Reuters

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) kvůli dopingovému skandálu diskvalifikoval v listopadu a prosinci ze Soči 25 ruských sportovců, medailistům nařídil vrátit cenné kovy a doživotně je vyloučil z her. Mezi 22 sportovci, kteří odvolání podali, jsou vítězové ze Soči bobista Alexandr Zubkov, běžec na lyžích Alexandr Legkov a skeletonista Alexandr Treťjakov.

Rusové na olympiádě: bez hymny, bez vlajky a s neutrálním oblečením. Chystají bojkot?

Číst článek

K CAS se zatím neodvolaly jen členka původně stříbrné biatlonové štafety Olga Zajcevová a běžkyně na lyžích Julia Čekalevová a Anastasia Docenková, jež byly diskvalifikovány jako dosud poslední v závěru minulého týdne.

Všech pětadvacet sportovců bylo podle MOV součástí systematického a státem řízeného dopingu a podvodů se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury (WADA). Rusko kvůli tomu přišlo o jedenáct medailí a v hodnocení národů, které původně na domácí olympiádě ovládlo s bilancí 33 medailí (13-11-9), kleslo na šesté místo.

Arbitrážní soud pro sport oznámil odvolání ruských sportovců den poté, co bylo Rusko vyloučeno z olympijských her v Pchjongčchangu. Vybraní ruští sportovci budou moci v Koreji startovat jen jako neutrální.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme