Samková v nové sezoně testuje novinky, do týmu vzala Kašpara, který připravoval běžky Koukalové

Ve svém sportu už toho Eva Samková víc dokázat nemůže, ale na startu nové sezóny jí motivace nechybí. Olympijská vítězka a mistryně světa ve snowboardcrossu vstoupí v týdnu do Světového poháru, ve kterém obhajuje velký křišťálový glóbus a čeká jí i několik novinek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká snowboardcrossařka Eva Samková

Česká snowboardcrossařka Eva Samková | Zdroj: ČTK

Samkovou čeká sezona bez výrazného vrcholu, už směrem k olympiádě v Číně 2022 ale bude testovat nová prkna pro rozdílné sněhové podmínky. Další změnou je posílení servisního týmu příchodem zkušeného Tomáše Kašpara, který v minulosti mazal běžky třeba Gabriele Koukalové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké změny udělala před novou sezonou Eva Samková? Poslechněte si příspěvek Jakuba Marka

„Tomáš Kašpi je opravdu profesionál, myslím si, že to bude dobré. Je neskutečný, maká každý den, pořád jezdí na běžkách na okruhu, to je masakr,“ komentovala nového muže v servisním týmu Samková pro Radiožurnál.

Česká reprezentantka hovořila o důkladném přístupu při testování vosků, který v posledních letech viděla hlavně u italského nebo německého týmu: „Minulou sezónu bylo několik závodů poznamenaných, ale nejednalo se o nic fatálního. Italové jsou přeci jen vždy ve špičce, jim to jede šíleně. Je vtipné, že někdy jsou rozdíly vidět na horších jezdcích, kterým najednou člověk neujíždí.“

To byl případ únorového závodu družstev na světovém šampionátu v americkém Utahu. Dva dny poté, co tam Eva Samková vybojovala individuální zlato, nestačila za hustého sněžení na průměrné snowboardkrosařky.

Po letním natáčení klipu nová sezona. Snowboardcrossařka Samková chce změnit techniku

Číst článek

„Efka vyhrávala, pokud se jelo za podmínek, které byla schopná svou dovedností překonat. Ona jezdí technicky, a jsem tím přesvědčený, nejlépe na světě. Má na to dobrou postavu a dobrou váhu, takže předpoklady má.“

„Ale když například loni v Utahu napadl čerstvý sníh, tak Evu ostatní holky předjížděly o čtyři, pět sekund. Naštěstí sněžilo až po klasickém závodě jednotlivců,“ vysvětluje trenér olympijské vítězky Marek Jelínek, proč se do českého snowboardcrossového týmu dostal muž se zkušenostmi s běžeckým lyžováním a biatlonem.

Svůj přínos může Tomáš Kašpar ukázat už v tomto týdnu, kdy v rakouském Montafonu začne Světový pohár. Ve středu čeká Samkovou kvalifikace a v pátek pak závod, během kterého by mělo podle aktuální předpovědi hustě sněžit.

Jakub Marek, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme