První závod Turné čtyř můstků vyhrál Němec Wellinger, Koudelka dosáhl na bodovanou 26. příčku

Úvodní závod 72. ročníku Turné čtyř můstků v Oberstdorfu vyhrál k radosti domácích fanoušků německý skokan na lyžích Andreas Wellinger. Roman Koudelka obsadil 26. místo a získal první body v této sezoně Světového poháru.

Oberstdorf (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skokan na lyžích Roman Koudelka

Český skokan na lyžích Roman Koudelka | Foto: Kerstin Joensson | Zdroj: Profimedia

Osmadvacetiletý Wellinger na Schattenbergu ovládl už čtvrteční kvalifikaci a vedl i po prvním kole. V součtu dvojnásobný olympijský šampion a mistr světa porazil o tři body dvojnásobného vítěze Turné Rjojua Kobajašiho z Japonska. Třetí skončil s odstupem 10,4 bodu lídr SP Stefan Kraft z Rakouska.

Wellinger před 25 500 diváky vyhrál šestý pohárový závod v kariéře a první na Turné. Druhý muž miniseriálu z roku 2018 dlouho bojoval s následky přetrženého zkříženého vazu v koleně a před dvěma lety ještě v Oberstdorfu nepostoupil z kvalifikace. Vítězství mu zajistily nejdelší skok závodu 139,5 metru v prvním kole a 128 metrů v druhém.

„Je to nepopsatelné, jsem strašně šťastný. Cítil jsem zvláštní lehkost. Vyhrát před takovým publikem je nepopsatelné,“ radoval se Wellinger, jenž oživil sen německých fanoušků o prvním vítězi Turné od Svena Hannawalda před 22 lety.

Jediný český účastník Turné Koudelka postoupil do druhého kola z 23. místa a při sedmém startu v sezoně se dočkal prvních bodů. Čtyřiatřicetiletý reprezentant skočil v prvním kole 118 metrů a v tradičním k.o. souboji jasně porazil favorizovaného Nora Kristoffera Eriksena Sundala.

V druhém kole v jiných větrných podmínkách dopadla dlouholetá česká jednička na značku 125 metrů.

Hned v prvním skoku přišel o teoretickou naději na obhajobu vítězství na Turné Halvor Egner Granerud. Norskému skokanovi se sice v tomto ročníku nedařilo tolik jako v minulé sezoně, v níž ovládl celkové pořadí Světového poháru, ale i tak byl jeho skok 105,5 metru a konec už po prvním kole překvapením. „Cítím se úplně prázdně,“ řekl v televizním rozhovoru Granerud, jenž obsadil první nepostupové 31. místo.

Turné bude pokračovat na Silvestra kvalifikací na druhý německý závod v Garmisch-Partenkirchenu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme