Rusko přišlo o další medaile ze Soči, Mezinárodní olympijský výbor potrestal 11 sportovců

Mezinárodní olympijský výbor potrestal dalších 11 ruských sportovců za porušení antidopingových pravidel na hrách v Soči. Mezi potrestanými jsou i stříbrní sáňkaři Albert Demčenko a Taťjana Ivanovová.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albertu Demčenkovi blahopřál ke dvěma stříbrům ze Soči i Vladimir Putin. Sáňkař teď o oba cenné kovy přišel

Albertu Demčenkovi blahopřál ke dvěma stříbrům ze Soči i Vladimir Putin. Sáňkař teď o oba cenné kovy přišel | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Albert Demčenko byl nejstarším Rusem startujícím na domácích hrách v Soči. Tehdy 42letý sáňkař získal dvě stříbrné medaile, jednu v individuálním závodě, druhou s Taťjanou Ivanovovou v soutěži smíšených družstev.

Organizovaný doping v Rusku řídil ministr sportu Mutko. Korunní svědek Rodčenkov to popsal ve svém deníku

Číst článek

O oba cenné kovy nyní přišel. Podle mezinárodního olympijského výboru porušil antidopingová pravidla a byl diskvalifikován, stejně jako Ivanovová a dalších devět Rusů.

Dalšími diskvalifikovanými sportovci jsou rychlobruslaři Ivan Skobrev a Arťom Kuzněcov, běžci na lyžích Nikita Krjukov, Alexandr Bessmertnych a Natalija Matvejevová, bobisté Ljudmila Udobkinová a Maxim Bělugin a hokejistky Taťjana Burinová a Anna Ščukinová.

„K dnešnímu dni řešila disciplinární komise MOV 46 dopingových případů, z nichž tři byly odloženy. Protože vyšetřování stále pokračuje, není vyloučeno, že se objeví okolnosti, jež povedou k otevření dalších případů,“ napsal MOV v prohlášení. Zpětné analýze byly podrobeny vzorky všech 232 ruských sportovců, kteří v Soči nastoupili.

Rusko bylo kvůli systematickému dopingu a manipulacím se vzorky reprezentantů vyloučeno z příštích zimních her v Pchjongčchangu. Vybraní sportovci nicméně mohou v Koreji startovat pod neutrální vlajkou.

Rusové původně získali na hrách v Soči 33 medailí, po nezávislém vyšetřování ale už o třetinu přišli.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme