Více než 400 zabitých ukrajinských sportovců. Mohli soutěžit s ostatními, ale umírají při ruských útocích

Ruská vojska okupují Ukrajinu už téměř dva roky. Boje si zatím vyžádaly životy desítek tisíc lidí – civilistů i vojáků. Mezi mrtvými jsou i sportovci, kteří zemřeli při ruském bombardování ukrajinských měst, ale i ti, kteří místo tréninků nebo zápasů rovnou narukovali na frontu. Server iROZHLAS.cz zmapoval příběhy několika z nich.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci během nácviku na Den nezávislosti v Kyjevě

Více než 400 zabitých ukrajinských sportovců. Mohli soutěžit s ostatními, ale umírají při ruských útocích (ilustrační foto) | Foto: Gleb Garanich | Zdroj: Reuters

Na počest sportovců, kteří zemřeli při útocích nebo při obraně Ukrajiny před ruskými vojáky, byl na jaře loňského roku ve spolupráci se Sportovním výborem Ukrajiny založen web s názvem Sportovní andělé, který mapuje a popisuje osudy zabitých sportovců.

Ukrajinští ‚sportovní andělé‘. Místo olympijské přípravy umírají nejen na frontě při ruských útocích

Číst článek

Stránky se postupně plní dalšími tragickými osudy. Těch už jsou podle oficiálních ukrajinských statistik více než čtyři stovky, a jejich počet se tedy za necelý rok téměř zdvojnásobil, jak informuje The Kyiv Independent.

Mladí a mrtví

Při raketovém útoku na ukrajinské město Kryvyj Rih v létě 2022 zemřela například teprve dvaadvacetiletá Daria Kurdelovová. Národní šampionku v tanečním sportu během tréninku zasáhl šrapnel.

Zatímco ona zemřela, její otec přežil, uvádí Ukrajinská Pravda. Kurdelovová byla také studentkou Univerzity v Oděse se zaměřením na právo.

Daria Kurdelovová | Foto: Sport Angeles

Vedení školy na Dariu vzpomíná jako na „odpovědnou, inteligentní a cílevědomou dívku“.

Bránil na hřišti i na frontě

Dalším z řady sportovců, kteří se již do žádných statistik sportovních utkání nezapíšou, je hráč amerického fotbalu Ihor Boiko. Ten byl podle webu Angels of Sports smrtelně raněn v červnu loňského roku během válečné operace v Doněcké oblasti.

Boiko před ruskou invazí na Ukrajinu nastupoval v nejvyšší domácí lize amerického fotbalu za kluby Vinnytsia Wolves a Kyjev Patriots.

Igor Boiko | Foto: Sports Angels/The Sports Committee of Ukraine

Na sociálních sítích klub o svém padlém hráči napsal: „Bránil svobodu naší země a položil za ni život. Ať náš hrdina odpočívá v pokoji a v lepším světě. Hrdinové neumírají, v našich srdcích budou žít navždy.“

Zemřela den po svatbě

Následky války pocítila v tom nejhorším slova smyslu i rodina fotbalistky Viktorie Kotlarovové. Doma na Ukrajině nastupovala v ženské fotbalové lize a futsalové lize.

Nadějná sportovkyně zemřela 29. prosince roku 2023 společně se svou matkou, když ruská raketa zasáhla sklad, ve kterém celkem zahynulo celkem 32 lidí. Den předtím se Viktoria vdala, zjistil Kyiv Post.

Sportovních příběhů s tragickým koncem už ruská invaze napsala více než 400. S blížící se olympiádou v Paříži se nejen mezi fanoušky stále intenzivněji řeší otázka, zdali mají ruští sportovci mít na hrách možnost startovat pod neutrální vlajkou.

‚To rozhodnutí nechápu.‘ Olympiáda s Rusy nemusí být definitivní, trumfy drží i sponzoři

Číst článek

Řada českých i zahraničních sportovců už dala jasně najevo, že atlety z Ruska ani Běloruska na největší sportovní akci roku 2024 nechce.

Svůj názor vyjádřili také někteří sponzoři, kteří nechtějí být spojováni s akcí, kde se reprezentantům totalitních států umožní skrze výsledky v soutěžích zprostředkovaně propagovat názory agresorů v jejich čele.

Mezinárodní olympijský výbor však start ruských a běloruských atletů pod neutrální vlajkou povolil, na což už zareagovali například sponzoři Českého olympijského výboru Plzeňský Prazdroj a také společnost CPI Property Group, kteří podporu zastavili.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme