Muchová slaví postup do semifinále US Open. Rumunce Cirsteaové nadělila kanára

Tenistka Karolína Muchová postoupila poprvé v kariéře do semifinále grandslamového US Open. Turnajová desítka porazila na newyorském betonu třicátou nasazenou Rumunku Soranu Cirsteaovou za hodinu a 38 minut 6:0, 6:3. Sedmadvacetiletá rodačka z Olomouce se střetne o postup do finále s domácí Američankou Cori Gauffovou, která předtím porazila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou 6:0, 6:2.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Muchová si zahraje semifinále US Open

Karolína Muchová si zahraje semifinále US Open | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Finalistka letošního Roland Garros pokračuje ve výborných výkonech – vyhrála desátý z posledních jedenácti zápasů. O šest let starší Soranu Cirsteaovou zdolala počtvrté z pěti vzájemných duelů a potřetí letos. V utkání přehrála soupeřku v poměru vítězných míčů 32:12 a prolomila šestkrát její podání.

Dlouho jsem ji neviděl ve hře tak sebevědomou, říká kouč Miške o Muchové před čtvrtfinále US Open

Číst článek

Muchová se stala první českou semifinalistkou na US Open po Karolíně Plíškové v roce 2016. V noci na čtvrtek se k ní může přidat také krajanka Markéta Vondroušová, která vyzve ve čtvrtfinále Američanku Madison Keysovou. „Máme v Česku velkou konkurenci. Navzájem se ale podporujeme. Markéta tu hraje zítra a jsem za ní ráda. Je skvělé, že se navzájem všechny posouváme,“ řekla Muchová.

S turnajovou šestkou Cori Gauffovou se Muchová utká podruhé v krátké době. Obě hráčky na sebe narazily před necelými třemi týdny ve finále turnaje v Cincinnati, kde vyhrála devatenáctiletá Američanka poměrem 6:3, 6:4. „O semifinále jsem ještě nepřemýšlela. Coco je ale skvělá hráčka a bude tady mít za sebou domácí tribuny. Bude to hodně těžké. Teď si ale chci užít tuhle výhru a připravit se na boj s Coco,“ doplnila Muchová.

Tenistka I. ČLTK Praha se dostala do třetího semifinále Grand Slamu v kariéře. Vedle letošního Roland Garros se jí to povedlo před dvěma lety na Australian Open. V New Yorku dál posouvá své maximum, dosud zde byla nejdále v osmifinále v roce 2020.

Povedený nástup

Muchová měla do utkání na stadionu Arthura Ashe povedený nástup. Hned v úvodu sebrala Cirsteaové dva servisy a sama odvrátila ve čtvrtém gamu devět brejkbolů. Poté již nedala Rumunce další příležitost a nadělila jí za 43 minut „kanára“.

Přemožitelka Jeleny Rybakinové a Belindy Bencicové z předchozích kol Cirsteaová na začátku druhého setu zabojovala a získala brejk na 2:0. Muchová ale ihned zareagovala a srovnala. Před začátkem sedmého gamu trenér Emil Miške Muchové poradil, aby po druhém servise soupeřky útočila. Česká tenistka ho poslechla a získala vzápětí další brejk. Utkání později ukončila prvním využitým mečbolem.

Poprvé v semifinále US Open je také Gauffová. Devatenáctiletá Američanka vyřadila Jelenu Ostapenkovou za 69 minut a připsala si 16. vítězství z posledních 17 zápasů. Vedle turnaje v Cincinnati triumfovala finalistka loňského Roland Garros před závěrečným Grand Slamem sezony také na turnaji ve Washingtonu.

„Je to skvělý pocit. Minulý rok jsem tu prohrála ve čtvrtfinále a tentokrát jsem chtěla být lepší. Celý zápas jsem byla opatrná. Dokonce i při mečbolech jsem si pořád nebyla jistá vítězstvím,“ uvedla Gauffová.

Šestadvacetiletá Ostapenková, která v osmifinále vyřadila obhájkyni titulu Polku Igu Światekovou a ukončila její panování v čele světového žebříčku, doplatila na 36 nevynucených chyb. Gauffová jich měla jen 14.

„Jak se říká v basketbalu, obrana vyhrává zápasy. Dnes jsem k tomu přidala i kvalitní útok a to rozhodlo,“ dodala Gauffová, která je nejmladší Američankou v semifinále US Open od Sereny Williamsové v roce 2001.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme