Ruští a běloruští sportovci mohou v Česku soutěžit. Nesmí ale fungovat v klubech ve své zemi

V České republice budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Po středečním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet zpřesnil podmínky pro podobné případy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští hokejisté

Ruští hokejisté | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Ruští a běloruští sportovci nesmějí při případném pobytu v České republice jakkoli podporovat invazi na Ukrajinu. Sportovci a týmy reprezentující Rusko a Bělorusko a kluby se sídlem v nich dále nebudou moci soutěžit v ČR. Češi nesmí soutěžit v obou těchto zemích.

Ruští sportovci na olympiádě znamenají tisíce mrtvých Ukrajinců, kritizuje Dominik Hašek

Číst článek

„Nezakazuje se účast sportovců, kteří formálně nereprezentují tyto státy a jsou třeba členy některých fotbalových týmů z jiných evropských zemí. Samozřejmě za podmínky, že nepoužívají symboly a nedělají nějaká politická nebo jiná vyjádření, která by podporovala ruskou agresi proti Ukrajině," uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Postup jako v zahraničí

Zpřesnění pravidel podle Fialy odpovídá tomu, jak k věci přistupují jiné evropské státy, a současně principu, že sankce mají vždy více postihnout Rusko a Bělorusko než ty, kteří je uvalují. Kvůli ruské invazi vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo ale Rusku podnikat útoky ze svého území.

Vláda před týdnem v úterý souhlasila s udělením víz pro fotbalisty kazašského celku Tobol Kostanaj, který tak mohl v Plzni v odvetě play off o postup do Evropské konferenční ligy nastoupit i s hráči z Ruska a Běloruska. Tobol má v kádru tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu, ani jeden z nich původně s týmem do Prahy nepřiletěl. Spolumajitel klubu Alimžan Kaldijarov na instagramu tehdy řekl, že bez nich by Kostanaj možná k zápasu nenastoupila.

Možná v Plzni nenastoupíme, hrozil majitel kazachstánského klubu. Vláda pak udělila výjimku

Číst článek

„V minulých týdnech jsme byli postaveni před situaci, že by za určitých okolností mohly být potrestány více české fotbalové týmy, než by se to dotklo Ruska a Běloruska a ruských a běloruských sportovců. I na základě této zkušenosti a principu a toho, jak k tomu přistupuje naprostá většina evropských států, jsme přistoupili k této úpravě,“ podotkl Fiala.

Na nové formulaci je podle ministerského předsedy shoda mezi příslušnými ministerstvy, Národní sportovní agenturou a dalšími aktéry. „Nic neměníme na jasném postoji, sankcích a zákazu, ale zpřesňujeme a uvádíme víc do souladu s praktickým životem,“ uvedl premiér.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme