Největšími soupeřkami budou Slovinsko a Bosna, říkají volejbalistky před kvalifikací na mistrovství Evropy

České volejbalistky začnou boj o postup na evropský šampionát. Ve čtvrtek rozehrají první kvalifikační turnaj v Lotyšsku. Omlazený český celek nechce dopustit dva roky starou situaci, kdy se na mistrovství neprobojoval. I proto byla příprava dlouhá a náročná.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu

České volejbalistky začnou boj o postup na evropský šampionát (ilustrační foto) | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Myslím si, že do přípravy na kvalifikaci jsme dali opravdu všechno. Trénovali jsme měsíc v Prostějově. Měli jsme docela dost času, protože naše extraliga skončila brzo a hodně hráček máme z české ligy a zbylé hráčky, které se postupně zapojovaly ze zahraničí, dobře zapadly. Takže si myslím, že tým je připravený dobře,“ říká Radiožurnálu blokařka Barbora Purchartová a její slova potvrzují i výsledky závěrečné zápasové přípravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

České volejbalistky začnou boj o postup na evropský šampionát. Více si poslechněte v reportáži Petra Kadeřábka

V té Češky dokázaly dvakrát porazit čtvrtý celek z posledního mistrovství Evropy Polsko. Národní tým přitom prošel generační obměnou.

Řecký trenér Giannis Athanasopoulos sazí na mladé hráčky. „Máme velmi mladý tým, ale myslím, že v mládí je dravost a v našem týmu to tak opravdu je. Cítím, že každá bojuje za každou a tím pádem tým má úspěch,“ myslí si jedna z největších opor národního týmu Michaela Mlejnková.

Úspěchy, o kterých smečařka německého vicemistra ze Stutgartu mluví, by mohly přijít už příští rok na evropském šampionátu. Tým má velký potenciál a mohl by pomýšlet třeba na vylepšení osmého místa z roku 2011, což byl největší úspěch reprezentace od bronzu v roce 1999.

Volejbalová extraliga žen končí kvůli koronaviru předčasně, mistryněmi jsou vítězky základní části

Číst článek

„Určitě věřím, že máme sílu na to, abychom se na mistrovství Evropy dostali. Potom se můžeme bavit o tom, jak to bude vypadat na samotném mistrovství Evropy. Ale nejdřív je první krok a to je se tam dostat,“ uvědomuje si Barbora Purchartová, která před dvěma roky zažila neúspěch v kvalifikaci, kdy česká reprezentace roli favoritek nezvládla.

I letos je ve skupině s Lotyšskem, Černou Horou a Slovinskem adeptem na jedno ze dvou postupových míst. „Víme, že v Bosně mají být nějaké dvě silné hráčky a Slovinsko bude taky nevyzpytatelné. Takže si myslím, že Slovinsko a Bosna budou našimi soupeři, ale nesmíme podcenit ani Lotyšsko,“ říká Michaela Mlejnková.

První kvalifikační turnaj rozehrají Češky v Lotyšsku proti domácímu týmu ve čtvrtek v 18.40.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme