Vzpomínka na Věru Čáslavskou. Nejúspěšnější česká olympionička by oslavila 80. narozeniny

Přesně před 80 lety se narodila nejúspěšnější česká olympionička všech dob Věra Čáslavská. Legendární sportovní gymnastka získala celkem sedm zlatých medailí na letních hrách, hned čtyři v Mexiku v roce 1968.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská | Zdroj: Profimedia

Je nejúspěšnější olympioničkou československé a české historie. Na olympijských hrách získala celkem sedm zlatých medailí. Legendární gymnastce Věře Čáslavské by v úterý 3. května 2022 bylo 80 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o Věře Čáslavské, která by se v úterý 3. května 2022 dožila 80 let

Olympijské hry v roce 1968 byly vrcholem její kariéry. Z Mexico City si odvezla čtyři zlata a další dvě stříbrné medaile.

A také se proslavila gestem na protest proti okupaci Československa. Během slavnostního ceremoniálu předání medailí za prostná stála Čáslavská na nejvyšším stupínku společně s Petrikovou a při sovětské hymně otočila hlavu od soupeřky směrem do země.

„Když zazněly první akordy sovětské hymny, tak mě hned naskočila husí kůže a úplně ostentativně – to vyšlo z duše – jsem od vlajky odvrátila hlavu a ještě jsem se dívala do země, jako že tu vlajku ignoruju,“ vzpomínala Čáslavská pro Paměť národa.

Z Mexika domů do okupovaného Československa už se vracela vdaná. Během olympijských her si vzala atleta Josefa Odložila, držitele stříbra z běhu na 1500 metrů v Tokiu.

Manželství nevyšlo

Dvě sportovní ikony Československa si řekly ano v barokní katedrále v Mexico City. Na přilehlé náměstí El Zócalo dorazilo přes 100 tisíc lidí.

„Když vám přeje štěstí třeba deset, dvacet nebo sto lidí, tak je to štěstí. Ale když vám přeje štěstí 500 lidí a více, tak se z toho stává někdy až neštěstí, poněvadž je toho až příliš mnoho,“ vyprávěl Josef Odložil.

A Odložilova slova se naplnila. Manželství dvou olympioniků nebylo šťastné a rozpory vedly až k rozvodu. V létě roku 1993 pak po potyčce se synem Martinem Josef Odložil zemřel.

O milost pro syna Čáslavská nežádala. Smrt bývalého manžela se ale podepsal na jejím zdravotním i psychickém stavu. Asi na 10 let se nejúspěšnější česká olympionička stáhla do ústraní. Měla deprese, přidala se i závislost na prášcích na spaní.

Věra Čáslavská zemřela v létě roku 2016 po neúspěšném boji s rakovinu slinivky.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme