Verstappen poprvé triumfoval na Velké ceně Číny, za ním se seřadili Norris s Pérezem

Obhájce titulu Max Verstappen vyhrál poprvé Velkou cenu Číny formule 1 a navýšil svůj náskok v čele mistrovství světa. Nizozemský jezdec a trojnásobný světový šampion porazil o více než třináct vteřin Landa Norrise z McLarenu. Třetí dojel Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez.

Šanghaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen

Max Verstappen | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý Verstappen vybojoval 58. vítězství v kariéře a čtvrté z letošních pěti závodů. Neuspěl jen v Austrálii, kde odstoupil kvůli technickým potížím. Na trati v Šanghaji triumfoval poprvé, dosud zde byl nejlépe před sedmi lety třetí.

Verstappen vyhrál ve formuli 1 sprint v Číně, druhému Hamiltonovi nadělil v cíli víc než 13 sekund

Číst článek

Navázal také na vítězství ze sobotního samostatně bodovaného sprintu a vede v MS o 25 bodů před Pérezem.

Závod F1 v Číně se uskutečnil po pětileté pauze. Vítěz kvalifikace Verstappen udržel vedení i po startu, na druhé místo se před Péreze dostal po úspěšném manévru Fernando Alonso z Aston Martinu.

Verstappen si brzy vybudoval několikavteřinový náskok. V pátém kole se Pérez vrátil na druhé místo před Alonsa. Španělského jezdce později předjel také Norris.

Po deseti kolech začali jezdci zajíždět pro nové pneumatiky. Potíže v boxech měl Pierre Gasly z Alpine, který se rozjel dříve, než měl utažené zadní kolo, jeho vůz spadl ze zvedáku a udeřil jednoho z mechaniků. Ten vyvázl zdravotně v pořádku.

Ve 22. kole odstavil vůz Valtteri Bottas ze Sauberu a ředitelství závodu zavedlo režim virtuálního safety caru. Pro nové pneumatiky zastavili Norris a Charles Leclerc z Ferrari. Na trať později vyjel i opravdový zpomalovací vůz a do boxů zajeli další jezdci. Norris díky tomu poskočil na druhé místo a Leclerc na třetí.

Kolize na trati

Po restartu došlo ke kolizi mezi Danielem Ricciardem a Lancem Strollem. Kanadský jezdec Aston Martinu se propadl se na chvost. O chvíli později narazil Kevin Magnussen do Júkiho Cunody, který odstoupil.

Na trať vyjel opět safety car. Stroll s Magnussenem dostali desetivteřinovou penalizaci. Ricciardo se snažil ještě s poškozeným vozem bojovat, nakonec ale také vzdal

Sedmnáct kol před koncem předjel Pérez Leclerca, k druhému Norrisovi se ale přiblížit nedokázal. Britský pilot McLarenu vybojoval nejlepší výsledek v sezoně a překazil Red Bullu možnost získat čtvrtý double v sezoně. Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal sedmý Alonso. Domácí jezdec Čou Kuan-jü dojel na 14. místě.

Program mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou v Miami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme