Rusům hrozí vyloučení z olympiády v Pchjongčchangu. Další jednání proběhnou na začátku prosince

Mezinárodní olympijský výbor odebral kvůli dopingu další dvě medaile ruským sportovcům z olympijských her v Soči. Z bronzu se tak mohou dodatečně radovat české biatlonistky. Jenže zpráva MOV má mnohem širší souvislosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu | Zdroj: Reuters

Zpráva mezinárodního olympijského výboru přinesla nejen vyloučení z her v Soči pro dalších pět ruských sportovců, celkem už jich je 19, ale také obsáhlé zdůvodnění toho, proč k tomuto kroku MOV přistoupil, a to ke každému jednotlivému sportovci.

Opírají se především o poznatky vyšetřovatele Světové antidopingové agentury WADA Richarda McLarena a také o výpovědi klíčového svědka, bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova.

'Nevím, jestli mám být ráda, nebo se rozbrečet.' Dodatečné medaile nebudí u biatlonistek jenom nadšení

Číst článek

Ten byl označen za věrohodného svědka. Právě věta o věrohodnosti Rodčenkova je zřejmě nejdůležitější větou z celé zprávy.

Rodčenkov totiž uvedl, že během olympijských her v Soči bylo manipulováno se vzorky pro dopingové kontroly, a hlavně že vše bylo řízeno státem.

To bude mít zřejmě velký vliv na rozhodování MOV 5. prosince, kdy se bude jednat o případném vyloučení ruských sportovců z únorových her v Pchjongčchangu.

Další ruský doping. Bobista Zubkov a rychlobruslařka Fatkulinová musí vrátit zlaté medaile ze Soči

Číst článek

Možnost, že se nikdo z Rusů olympiády nezúčastní, je teď velmi reálná, ale jsou tu i další možnosti. MOV může převést rozhodovací pravomoc na jednotlivé sportovní federace, jako tomu bylo při letních olympijských hrách v Riu. Každá federace by pak rozhodovala, zda ruské sportovce nechá startovat, nebo ne.

Možné je i to, že ruští sportovci budou moci soutěžit, ale budou muset projít kontrolou Světové antidopingové federace a na hrách nebudou moci startovat pod vlajkou Ruska, ale Mezinárodního olympijského výboru.

Ruská antidopingová komise nadále nesmí provádět kontroly, v ohrožení je účast Rusů na olympiádě

Číst článek

V tom případě by třeba nejeli například hokejisté. Vedení Kontinentální hokejové soutěže se totiž nechalo před časem slyšet, že pokud nebudou na hrách ruští sportovci startovat pod svou vlajkou, pak soutěž během olympiády nepřeruší a neuvolní ani hokejisty z jiných zemí.

„Myslím si, že kdyby nejeli hráči, když už nejedou z NHL a ještě z KHL, a především Rusové, tak nevím, jakou váhu by ten turnaj měl,“ říká pro Radiožurnál útočník českého hokejové reprezentace Lukáš Radil.

Tento názor v hokejovém prostředí převažuje. Je jasné, že vedení KHL svým prohlášením, že nepustí hráče na olympijské hry, vytváří záměrně nátlak na Mezinárodní olympijský výbor.

Petr Kadeřábek, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme