Startuje nový ročník NBA. Letos bez českých hráčů, ale s vycházející hvězdou Wembanyamou

V noci na středu se fanoušci nejlepšího světového basketbalu konečně dočkají, protože začíná nová sezona NBA. Minimálně v úvodu nadcházejícího ročníku ale bude na soupiskách poprvé od roku 2016 chybět české jméno. Vít Krejčí, který hájil vloni barvy Atlanty, je totiž před novým ročníkem bez angažmá.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Victor Wembanyama a Steph Curry

Victor Wembanyama a Steph Curry | Zdroj: Reuters

V zámoří se chystá začátek nové basketbalové sezony – nadcházející ročník NBA bude sice možná bez české účasti, ale o rozruch nouze nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaká bude podle bývalého basketbalisty Jiřího Welsche nová sezona NBA

„Hodně trpělivosti a hlavně makat i přesto, že věci nejdou tak, jak předpokládáte. Jsem vděčný za každou šanci, každou zkušenost, co dostanu,“ říkal letos v červnu v té době pořád ještě jediný Čech v NBA Vít Krejčí. 

Období před novou sezonu věhlasné soutěže ale bylo možná ještě o dost divočejší, než očekával. Po letní lize ho Atlanta umístila na seznam volných hráčů, odkud si ho až v polovině září vzala Minnesota. Ani tam ale nevydržel, když si v přípravě poranil ruku a znovu putoval mezi hráče bez angažmá.

„Z mého pohledu je evidentní, že Vít Krejčí se snaží v Americe a v NBA zůstat a bojuje o místo na slunci, protože věří, že má na to být NBA hráčem, což je v pořádku,“ říká Jiří Welsch, který sám v NBA strávil čtyři roky, během kterých vystřídal čtyři kluby. Třiadvacetiletý Krejčí teď musí na další šanci čekat. Místo by mohl najít i v nižší soutěži G League.

„Já si myslím, že pro Víta Krejčího je důležité, aby hrál, aby byl v týmu, kde bude na svojí pozici, kde bude mít zodpovědnost za výsledky,“ popisuje Jiří Welsch klíč ke Krejčího rozvoji a úspěšné basketbalové budoucnosti.

224 centimetrů

Kdo má ale na hvězdnou kariéru zaděláno, aniž by v NBA odehrál jediný zápas, to je jednička posledního draftu.

Se dvěma metry a 24 centimetry tělesné výšky ukazuje devatenáctiletý Francouz Victor Wembanyama stejnou pohyblivost jako jeho mnohem menší kolegové. A se svými dlouhými pažemi předvádí dosud nevídané věci. Přidejte dobré herní cítění a vysoké sebevědomí a NBA se musí připravit na otřes.

„Jednou za čas se v NBA objeví hráči, kteří přinesou revoluci a kteří mění hru. Victor je jedním z nich,“ myslí si Welsch.

Kromě Wembanyamy zajímá bývalého českého reprezentanta Jiřího Welsche taky to, co bude předvádět nově zformovaná dvojice ve službách Milwaukee Bucks – Jannis Adetokunbo a Damian Lillard.

„Spojení dvou megahvězd, myslím si, že je to zajímavý ‚trejd‘, který přivádí do jednoho týmu dvě superstar, takže já jsem zvědavý, jak tahle kombinace bude fungovat a hlavně jaký to bude mít výsledkový přínos pro Milwaukee,“ těší se Jiří Welsch, který právě v Milwaukee uzavřel svou kariéru v NBA.

Nová sezona začíná v noci na středu duely obhájců titulu z Denveru proti Los Angeles Lakers a Golden State Warriors proti Phoenixu.

Kryštof Kousal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme