‚Ještě jeden rok.‘ Britský cyklista Cavendish přehodnotil konec kariéry, na Tour chce rekord

Britský cyklista Mark Cavendish se místo ohlášeného konce kariéry dohodl na nové smlouvě v týmu Astana a na Tour de France chce v příštím roce usilovat o rekordní 35. etapový vavřín. V současnosti se na nejslavnějším závodu světa dělí s 34 vyhranými etapami o první místo v historické tabulce s belgickou legendou Eddym Merckxem.

Londýn (Aktualizováno: 13:45 4. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish

Mark Cavendish | Zdroj: Profimedia

Letošní útok na další triumf pro osmatřicetiletého elitního spurtera skončil po pádu v osmé etapě na Tour, při němž si zlomil klíční kost.

Smutné loučení krále spurtu. Cavendish po pádu v osmé etapě odstoupil z Tour de France

Číst článek

Mistr světa z roku 2011 už na konci května během Gira d'Italia oznámil, že po této sezoně cyklistickou kariéru uzavře.

Po smolném konci Tour ale šéf stáje Astana Alexandr Vinokurov na začátku července naznačil, že si Cavendish možná odchod ještě rozmyslí. O podpisu nové smlouvy ve středu informoval web cyclingnews.com.

„Ještě to neskončilo,“ oznámila ve středu Astana na sociálních sítích a krátkým sestříhaným videem Cavendishe na Tour de France naznačila hlavní cíl příští sezony. Bližší podrobnosti o plánech hvězdného spurtera na rok 2024 tým oznámí později.

„Těšil jsem se, že nebudu muset každý den vstávat, trénovat a nebudu tak dlouho mimo domov, ale se svou rodinou. Jenže... Pád na Tour nebyl koncem, ve který jsem doufal,“ uvedl britský jezdec v prohlášení.

Rodina byla pro

Když ho Vinokurov hned po konci nadějí na Tour nahlodal, zda nepřidat další rok, byl tehdy přesvědčený skončit. „Už jsem s tím byl smířený. Ale pak jsem to probral s rodinou, mými dětmi a dostal jejich odpověď: měl bys pokračovat, no, ještě jeden rok. Věřím, že jsem připravený ještě na další rok jako profijezdec,“ dodal.

Cavendish, jenž do Astany přišel před touto sezonou, mezi profesionály závodí sedmnáct let a dosud vybojoval 162 vítězství. Víc jich získal jen Eddy Merckx (275), s dalším Belgičanem Rikem van Looyem se hvězdný spurter dělí o druhé místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme