Bývalý šéf formule 1 Ecclestone se vyhnul vězení. Za podvod dostal podmínku a musí doplatit miliardy

Bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se vyhnul hrozbě odnětí svobody, když se přiznal, že britskému daňovému úřadu zatajil majetek v hodnotě 400 milionů liber. Soudce mu vyměřil podmínečný trest na 17 měsíců. Zároveň bude muset doplatit přes 652 milionů liber.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone | Foto: Belinda Jiao | Zdroj: Reuters

Ecclestone dlouho vinu odmítal, nicméně podle agentury Reuters změnil postoj a ve čtvrtek se u soudu v Londýně k daňovému podvodu přiznal.

Putin je prvotřídní člověk, stále bych za něj schytal kulku, řekl bývalý šéf formule 1 Ecclestone

Číst článek

Soud měl původně začít až 16. listopadu a Ecclestoneovi hrozilo odnětí svobody až na deset let. Tomu se však díky přiznání vyhnul. Soudce Simon Bryan mu nakonec uložil podmínku na 17 měsíců s dvouletým odkladem.

Bývalý šéf formule 1 se zároveň dohodl na občanskoprávním vyrovnání s berním úřadem HM Revenue and Customs (HMRC), kterému zaplatí 652,6 milionu liber pokrývajících daně, úroky a penále za 18 daňových let mezi lety 1994 a 2022.

Lež o svěřeneckých fondech

Ecclestone se přiznal, že na schůzce v červenci 2015 poskytl úřadu HMRC zavádějící informace, když uvedl, že založil pouze jeden svěřenský fond ve prospěch svých dcer, a že není beneficientem ani zakladatelem žádného jiného svěřenského fondu.

Ve skutečnosti byl podle HMRC zřizovatelem a beneficientem různých trustů, včetně jednoho, který držel společnost, která v roce 2010 poslala 416 milionů liber na bankovní účet v Singapuru.

Ecclestoneova právnička Clare Montgomeryová soudu řekla, že Ecclestone nevěděl, jaká je skutečná situace ohledně toho, zda je příjemcem nebo zakladatelem nějakého jiného svěřenského fondu. Uvedla také že jeho tvrzení pro HMRC byla „impulzivní chybou v úsudku“.

Obavy právníků o zdraví

Když Ecclestone opouštěl soudní síň a nasedal do čekajícího auta, odpověděl novinářům nesrozumitelně.

Andrew Penhale, vrchní státní zástupce Korunní prokuratury, v prohlášení uvedl: „Všichni členové britské společnosti bez ohledu na to, jak jsou bohatí nebo slavní, musí platit daně a být transparentní a otevření vůči HMRC ohledně svých finančních záležitostí.“

Ecclestone se na začátku letošního roku pokusil zastavit trestní stíhání, přičemž jeho právníci argumentovali tím, že jeho postavení před soud představuje vážné riziko pro jeho život.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme