Pchjongčchang bez dalších elitních Rusů, MOV nepustil do Koreje Šipulina s Usťugovem

Biatlonista Anton Šipulin a běžec na lyžích Sergej Usťugov jsou dalšími elitními ruskými sportovci, kterým Mezinárodní olympijský výbor nepovolil účast na únorových hrách v Pchjongčchangu. Ruský olympijský výbor zároveň potvrdil pondělní informace médií, že v rodné Koreji nebude moci startovat ani hvězda rychlobruslení na krátké dráze Viktor An.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský biatlonista Anton Šipulin.

Ruský biatlonista Anton Šipulin. | Foto: Kerstin Joensson | Zdroj: AP

Kvůli dopingovým podvodům na minulých hrách v Soči ruský tým do Pchjongčchangu nesmí, "čistí" ruští sportovci však mohou bojovat o olympijské medaile jako nezávislí. Komise MOV v minulém týdnu zúžila původní ruský seznam z 500 lidí na 389, jména ani důvod jejich vyřazení ale neuvedla.

MOV zúžil seznam ruských sportovců pro olympiádu v Pchjongčchangu na 389 jmen

Číst článek

Šipulin a Usťugov měli patřit k ruským medailovým nadějím. Usťugov loni vyhrál Tour de Ski a na mistrovství světa pak získal pět medailí, Šipulin má z MS sedm cenných kovů a v tomto ročníku Světového poháru biatlonistů mu patří čtvrté místo. Před čtyřmi roky v Soči byl finišmanem zlaté štafety.

Místopředseda Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov hodlá požádat představitele MOV o vysvětlení. „Tito sportovci nebyli zapleteni do žádné dopingové historie, nefigurují ani ve zprávě Oswaldovy komise. Podstoupili řadu dopingových zkoušek a jejich výsledky potvrzují, že jsou čistí, tudíž mají právo se her zúčastnit,“ řekl.

Podle ruských funkcionářů jsou mezi vyřazenými také rychlobruslařští mistři světa Pavel Kuližnikov a Denis Juskov, kteří mají za sebou dopingový trest. Biatlonisté prošli podle médií jen tři, z hokejové nominace vypadla petrohradská dvojice Anton Bělov, Sergej Plotnikov a Michail Naumenkov s Valerijem Ničuškinem, kteří hrají za CSKA Moskva.

Na olympiádu nedostanou pozvání ani krasobruslaři Xenia Stolbovová a Ivan Bukin, medailisté z letošního ME - Stolbovová v Moskvě získala stříbro v kategorii sportovních dvojic, Bukin bronz v tancích na ledě. Ruský krasobruslařský svaz označil rozhodnutí za absurdní a obvinil MOV, že se snaží vyprovokovat Rusko k bojkotu her.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme