Olympijský deník: Fandím vám, protože u vás chceme stavět atomovou elektrárnu

Českých fanoušků není na zimní olympiádě v Jižní Koreji mnoho. Hlavním důvodem je velká vzdálenost a tím pádem i relativně vysoké náklady na cestování do Pchjongčchangu a zpět do Česka. A tak českým olympionikům občas v hledišti fandí cizinci.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českým sportovcům fandí v Pchjongčchangu někdy i cizinci.

Českým sportovcům fandí v Pchjongčchangu někdy i cizinci. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Pokud se v Pchjongčchangu Korejci ptají, odkud přicházíte, zjistíte, že většině z nich se Česko smrskne na tři pojmy - Praha, pivo a hokej. A tak není divu, že nejvíc našich příznivců, kteří ale nemluví česky, najdete v olympijské hokejové aréně.

Olympijský deník: Od laciných hrnečků po suvenýry za 35 tisíc korun. Olympiáda je i byznys

Číst článek

„Já vám vlastně fandit musím. Jinak by mě trenér možná přestal stavět," směje se mladík jménem Hwan. „Jsem hokejista a naším trenérem je pan Patrik Martinec. Je to velký propagátor hokeje tady v Koreji," vysvětluje Hwan.

Pokaždé, když český hokejový brankář Pavel Francouz předvede úspěšný zákrok, má Tedd upřímnou radost. Tedd je Korejec, ale na hlavě má paruku v českých národních barvách a je zabalený do české vlajky. A i jeho odpověď na otázku, proč je českým fanouškem, je originální.

„Fandím vám, protože u vás chceme stavět atomovou elektrárnu. Tedy ne já, samozřejmě, ale společnost, ve které pracuji. Až přijde ten správný čas, určitě se o tu zakázku budeme ucházet," říká Tedd.

Slabost pro českou trikoloru má i Polák Lešek.

„Já nejsem ani tak fanoušek hokeje, jako spíš fanoušek Česka. A proto jsem tady. My Poláci teď samozřejmě čekáme medaile od skokanů na lyžích, ale já se chodím bavit vaším hokejem."

A hokej baví i korejské diváky. Většina z nich přiznává, že do hlediště jde kvůli atmosféře, kvůli zábavné kostce nad ledem a zápas ještě spojí s návštěvou olympijského parku. Korejská hokejová reprezentace je ale nováčkem v A skupině mistrovství světa, a tak je dost dobře možné, že časem se z Korejců stane hokejový národ.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme