Olympiáda v Los Angeles v roce 2028 bude bohatší o pět sportů, kromě baseballu bude i lakros a squash

Na olympijských hrách v roce 2028 v Los Angeles budou i kriket, flag fotbal (bezkontaktní verze amerického fotbalu), baseball pro muže a softbal pro ženy, lakros a squash. Návrh pořadatelů, kteří mají právo požádat o zařazení několika sportů, v pondělí na zasedání v Bombaji schválil Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Bombaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Satoria

Ondřej Satoria | Foto: Lenka Brožová | Zdroj: Český baseball

O pětici navrhovaných sportů, protože baseball a softbal se berou jako jeden, hlasovali členové MOV v jednom balíčku. Proti byli dva z 90 delegátů.

Olympijské hry 2036 v Polsku? Duda oznámil plán na kandidaturu 18 dní před parlamentními volbami

Číst článek

„Chceme, aby LA 2028 bylo odrazovým můstkem pro všech našich pět sportů,“ řekl členům MOV předseda organizačního výboru Casey Wasserman.

Pořadatelská volba znamená jen jednorázové, nikoliv trvalé zařazení do programu. Baseball a softbal se na OH vrátí po sedmi letech, po absenci v letech 2012 a 2016 si je vybrali pořadatelé her v Tokiu, ale za rok v Paříži nebudou. Na turnaji v Los Angeles by měli hrát i profesionálové z MLB.

Návrat po 100 letech

Lakros a kriket patřily do olympijského programu před více než 100 lety. Turnaj v lakrosu se uskutečnil na OH v letech 1904 a 1908, za pět let se bude soutěžit v jeho variantě v šesti hráčích. Kriket se hrál jen v roce 1900.

Jeho návrat v kratším formátu by mohl zvýšit hodnotu vysílacích práv v Indii o více než 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun). Právě v Indii je tento sport velmi populární.

Olympijská premiéra za pět let čeká squash a flag fotbal, kde se očekává účast hráčů z elitní soutěže klasického amerického fotbalu NFL. Koordinátor rozvoje flag fotbalu v Česku Bohuslav Rom zařazení nazval obrovským okamžikem.

„Už několik let pracujeme na rozvoji flag fotbalu ve spolupráci se základními školami. V současné době máme v tomto programu zapojených okolo stovky škol. Věřím, že je to velký milník pro americký fotbal v Česku, a že tento úspěch přivede k našemu sportu ještě více mladých sportovců. Pro všechny hráče a trenéry je to velká odměna za jejich tvrdou práci a vidina toho, že si budou moc splnit svůj olympijský sen,“ uvedl Rom v tiskové zprávě.

O kvalifikačním klíči zatím informace nemá. Zmínil ale úspěchy českých mládežnických výběrů. „Naše týmy U15 a U17 patří mezi špičku v Evropě a máme oprávněný nárok pomýšlet na to, že v kvalifikaci o olympijský turnaj rozhodně nebudeme do počtu,“ dodal Rom.

Squash o zařazení do olympijského programu usiloval dlouhodobě. „Přijetí na olympiádu už přivítala s radostí také světová asociace squashe. Je třeba se už také zamýšlet nad tím, abychom se objevili na další olympiádě. Rádi bychom dostali squash do pozice etablovaného olympijského sportu. Je potřeba veškeré výstupy profesionalizovat a ještě více rozšířit členskou základnu dětí,“ uvedl předseda České asociace squashe Tomáš Cvikl.

Naopak místo nezbylo na breakdance, který bude mít olympijskou premiéru za rok v Paříži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme