Medailisté z Pchongčchangu stále čekají na finanční odměny. 'Až budou, tak budou,‘ nestresuje se Krčmář

V únoru vybojovali olympijské medaile, v dubnu převzali symbolické šeky, ale dodnes jsou stále bez finančních odměn. Úspěšní čeští sportovci z her v Pchjongčchangu stále čekají na peníze, které mají dostat za reprezentování své země.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medailisté Eva Samková a Michal Krčmář

Medailisté Eva Samková a Michal Krčmář | Zdroj: ČTK, Český rozhlas

„V tuhle chvíli mi nepřijde, že by ta doba byla nějak extrémně dlouhá, a věřím, že ty odměny vyplaceny budou. Ale rozhodně to nejsou peníze, které bych potřeboval k životu nebo bych je postrádal,“ říká biatlonista Michal Krčmář, který stejně jako pět dalších úspěšných olympioniků stále čeká na finanční odměnu za medaile z her v Pchjongčchangu.

Peníze v minulosti vyplácel Český olympijský výbor (ČOV), který je získával v rámci státní dotace.

„Ministerstvo školství odmítá, aby si úspěšné sportovce respektive jejich odměny bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto bude ministerstvo školství od letošního roku vyplácet odměny olympionikům napřímo,“ tlumočí stanovisko Ministerstva školství Jarmila Balážová.

Jelikož peníze nově vyplácí přímo ministerstvo, je k tomu potřeba schválit nařízení vlády. Peníze za olympijské medaile by tak sportovci měli najít na svých účtech až někdy v létě. 

Kolik čeští medailisté dostanou?

Za zlato mají reprezentanti získat 1,75 milionu korun, za stříbro 875.000 korun a za bronz 525.000 korun. Další peníze by měly dostat jejich realizační týmy.

„ČOV si v žádném případě nebere sportovce jako rukojmí a nejde ani o tlak na zvýšení dotací. Pro nás je podstatné, aby sportovci a jejich týmy odměny dostali. V minulosti o ně žádal ČOV v rámci dotací z ministerstva školství a přeposílal je následně sportovcům a členům realizačních týmů dle předem schválených kritérií, která vždy projednával také s ministerstvem,“ tvrdí mluvčí ČOV Barbora Žehanová, podle které vyplácení odměn přímo ministerstvem ušetří olympijskému výboru práci.

„Prostě až budou, tak budou. V tuhle chvíli to nějak neřeším. Ta částka je vyloženě odměna pro mě, pro moje osobní využití a v ničem mě nebrzdí do další sezony,“ vysvětluje Michal Krčmář, že zajištění další biatlonové sezóny nezávisí na odměně za stříbro z Pchjongčchangu.

Na peníze za úspěšnou reprezentaci dvé země čekají i dvojnásobná olympijská šampionka Ester Ledecká, rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová, biatlonistka Veronika Vítková a snowboardcrossařka Eva Samková. Finanční odměny mají dostat i realizační týmy všech medailistů.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme