Česko je v semifinále mistrovství světa. Hokejisté ve třetí třetině udolali Němce

Česká hokejová reprezentace se poprvé od roku 2015 dostala do semifinále mistrovství světa. V sobotu se utká stejně jako před čtyřmi lety s Kanadou. Tým Miloše Říhy rozhodl o vítězství nad Německem 5:1 ve třetí třetině.

Sledovali jsme ONLINE Bratislava (Aktualizováno: 22:23 23. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní tým nastoupil do nejdůležitějšího zápasu turnaje bez Jakuba Vrány, který zápas sledoval pouze z tribuny. I bez střelce Washingtonu si ale Češi v prvních minutách vypracovali převahu. Po šesti minutách vedl na střely 6:0. Jenže Gulašova střela i další pokusy pohlídal Philipp Grubaer v brance Německa, který se v úvodu skvěle rozchytal.

ONLINE: Česko - Německo 5:1.

Číst článek

Patrik Bartošák na druhé straně měl o poznání méně práce, jenže po dvanácti minutách česká obrana propadla a v samostatném úniku se vstříc českému brankáři řítil Leon Draisaitl. Hvězda Edmontonu mířila po zemi k tyči, kde brankář Třince zasáhl levým betonem.

První třetinu končili svěřenci Miloše Říhy přesilovou hrou, jenže ani v té se neprosadili a do kabin se šlo za bezbrankového stavu. Velkou šanci tak měli Češi až po přestávce v oslabení. Před Grubauerem kombinovali bratři Zohornové. Tomáš sice našel Hynka, jenže ten branku netrefil.

Velké šance měl i Ondřej Palát, jenže dvakrát proti němu zakročil vynikající Grubauer. I gólman Colorada si ale vybral slabší chvilku. Ve 34. minutě vjel do útočného pásma Jan Kovář, ze středu si posunul puk trochu doprava a z vrcholu kruhu vystřelil směrem, kde se dal čekat zákrok vyrážečky německého gólmana.

Jenže zásah nepřišel a puk zastavila až síť. Po polovině zápasu tak Kovář konečně protrhl bezbrankový stav.

Jenže vedení vydrželo národnímu týmu jen něco málo přes čtyři minuty. Chyboval totiž i Patrik Bartošák na druhé straně, když jeho rozehrávku vystihl Frederik Tiffels. Ten bleskurychle našel Franka Mauera, který mířil přesně k pravé tyči.

V posledních sekundách druhé části hry ještě mohl skórovat Jakub Voráček, po přečíslení tří proti jednomu ale kapitán střílej jen těsně vedle.

Podobná situace se ale opakovala i po čtyřech minutách závěrečné části hry a Jakub Voráček tentokrát vyřešil situaci sám a správně. První střelu ještě Grubauer vyrazil, ale kapitán byl první u dorážky, která podruhé v zápase znamenala české vedení.

Reagovat okamžitě chtěl Leon Draisaitl. Ranou od modré mířil vedle a dorážku zneškodnil Bartošák, při dalším závaru mu pomohl i obětavý zákrok Jana Rutty. Do pootevřené německé obrany se devět minut před koncem vřítili Hronek s Faksou a Jaškinem, nicméně Grubauera nepřekonali.

Definitivně se tým Miloše Říhy mohl uklidnit až sedm minut před koncem, kdy v rychlém sledu za sebou zvýšil vedení na 4:1. Na dva góly národní tým odskočil po nechytatelné ráně Dominika Kubalíka, o minutu a 27 sekund později Grubauera zradil mantinel a Ondřej Palát se dočkal prvního gólu na mistrovství.

Jan Kovář přidal ještě jeden gól do prázdné branky. Po výhře 5:1 postoupil národní tým po čtyřech letech do semifinále mistrovství světa, v sobotu jej v boji o postup do finále čeká Kanada.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Čtvrtfinále (Bratislava):
ČR - Německo 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9085.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme