Rittich si připsal čisté konto po téměř třech letech. Nečas asistoval u vítězné akce Hurricanes

David Rittich zastavil všech 26 střel Edmontonu, dovedl hokejisty Los Angeles k výhře 4:0 a připsal si v NHL čisté konto po téměř třech letech. Jihlavský rodák je po Petru Mrázkovi a Karlu Vejmelkovi třetím českým gólmanem, který v aktuální sezoně vychytal nulu.

Video New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rittich

David Rittich vynuloval Edmonton a přispěl k výhře Los Angeles | Foto: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Vítek Vaněček inkasoval až v prodloužení, ve kterém jej překonal Sebastian Aho z dorážky střely Martina Nečase a zařídil Carolině výhru 1:0 nad New Jersey. Filip Hronek vstřelil gól a u dalších dvou asistoval, ale neodvrátil prohru Vancouveru 3:4 v prodloužení na ledě Detroitu.

Rittich se stal první hvězdou zápasu a zpříjemnil trenérský debut Jimu Hillerovi, který nahradil odvolaného Todda McLellana. Na českého gólmana nevyzrálo ani elitní duo Connor McDavid, Leon Draisaitl. Rittich nejvíc podržel tým zhruba v polovině zápasu za stavu 2:0, když natáhl pravý beton proti dorážce Corey Perryho do odkryté branky. O chvíli dříve měl i štěstí, když střela Perryho zazvonila na horní tyč.

Los Angeles zařídili v úvodu druhé třetiny během 49 sekund dvougólové vedení Pierre-Luc Dubois a Trevor Lewis. Výhru pojistil Quinton Byfield dvěma trefami ve třetí třetině. Rittich vychytal nulu v NHL popáté v kariéře a poprvé od 22. února 2021, kdy ještě v barvách Calgary zazářil proti Torontu.

Rittich podepsal v létě s Los Angeles jednoletou smlouvu, ale sezonu začal na farmě. Klub si jej vytáhl do hlavního týmu v prosinci a český gólman se chopil šance. Ve 12 zápasech stlačil průměr inkasovaných branek pod dvě (1,9) a úspěšnost zásahů má 93,1 procenta.

Nečas rozjel vítěznou akci

Vaněček odolával až do 64. minuty, v níž rozjel vítěznou akci Nečas. Český útočník si navedl puk z levé strany mezi kruhy, vypálil a Vaněčkem vyražený kotouč doklepl Aho ze vzduchu do branky. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen domácí gólman Pjotr Kočetkov, který zastavil všech 34 střel. Shodně jedním pokusem jej prověřili Ondřej Palát a Tomáš Nosek.

Hronkův únik

Hronek hrál poprvé v Detroitu, který jej vyměnil loni v březnu do Vancouveru, a po jeho akcích otočili Canucks v prostřední třetině z 0:1 na 3:1. Tečí Hronkovy střely vyrovnal Nils Höglander. Český bek vstřelil druhý gól týmu ve 32. minutě, když se po návratu z trestné lavice dostal do úniku a sólo zakončil forhendovým blafákem. Náskok zvýšil Elias Pettersson, u jehož branky si připsal Hronek druhou asistenci.

Hronek se zlepšil na 39 bodů (4+35) a vyrovnal svou nejproduktivnější sezonu. Šestadvacetiletý obránce si minulý ročník připsal v barvách Detroitu a Vancouveru devět gólů a třicet přihrávek.

Detroit smazal ve třetí třetině manko trefami Daniela Spronga a Michaela Rasmussena. Prodloužení rozhodl z trestného střílení Jake Walman.

Pastrňák bez bodu

David Pastrňák přišel o sérii čtyř zápasů, v nichž bodoval, a s Bostonem podlehl doma Washingtonu 0:3. První gól vstřelil v úvodu druhé třetiny T. J. Oshie a potrestal faul Matta Grzelcyka, jehož rozhodčí vyloučili za píchnutí holí na pět minut a do konce zápasu. Výhru zpečetil Alexandr Ovečkin, dal 57. gól při hře soupeře bez gólmana a vytvořil tím nový rekord NHL.

Výsledky NHL:

NHL:

Buffalo - St. Louis 1:3, Montreal - Dallas 2:3, Detroit - Vancouver 4:3 v prodl., NY Islanders - Calgary 2:5, Boston - Washington 0:3, Florida - Colorado 4:0, Philadelphia - Seattle 3:2, Carolina - New Jersey 1:0 v prodl., Columbus - Tampa Bay 2:4, Winnipeg - Pittsburgh 2:1, Nashville - Arizona 5:4 v prodl., Ottawa - Toronto 5:3, Los Angeles - Edmonton 4:0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme