Kam zmizel bývalý reprezentant Vitásek? Předloni měl pozitivní test na kokain, dostal trest na dva roky

Bývalý obránce hokejové reprezentace Ondřej Vitásek je od konce října 2022 mimo hru kvůli dopingovému nálezu. Ještě v dresu extraligového Liberce měl pozitivní test na kokain. Třiatřicetiletého Vitáska potrestal Antidopingový výbor České republiky zastavením činnosti na dva roky, podle informací na webu výboru vyprší hráči trest letos 14. prosince.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Ondřej Vitásek v dresu Liberce

Hokejista Ondřej Vitásek v dresu Liberce | Foto: Pavel Paprskář | Zdroj: Profimedia

Prostějovský rodák Vitásek, jenž se stal právě s Bílými Tygry v roce 2016 mistrem extraligy a na mezinárodní scéně si zahrál dvakrát na mistrovství světa (2014 a 2021) a jednou i na olympijských hrách (2018), byl pozitivně testován na zakázané látky předloni 16. října při utkání v Pardubicích. Následně nastoupil ještě do čtyř utkání, to poslední absolvoval o 12 dní později v Kladně.

Následně se Vitásek vytratil ze scény. Stalo se tak přitom poté, co se k hokeji vrátil po delší zdravotní pauze. V polovině srpna 2022 nastoupil v přípravě do utkání po takřka osmi měsících. Dlouho ho sužovaly problémy s operovaným ramenem a hrozilo, že bude muset ukončit aktivní kariéru. Návrat měl nakonec jen krátké trvání. Vitásek odehrál 14 zápasů s bilancí 1+1 a po skončení minulého ročníku s ním Liberec ukončil smlouvu.

Vitáskova bilance v domácí nejvyšší soutěži se tak zastavila na 284 startech a 53 bodech za 18 branek a 35 asistencí. Až na extraligovou premiéru, kterou prožil v sezoně 2009/10 v dresu Vítkovic, hájil výhradně barvy Liberce. Bohaté zkušenosti má ale také z KHL, kde během angažmá v Chanty-Mansijsku, čínském Kunlunu, Chabarovsku a v Dinamu Riga nastoupil v celkem 160 utkáních.

V extralize jde v posledních době o další dopingový případ. Před polovinou prosince 2020 – shodou okolností po utkání na ledě Liberce – měl pardubický útočník Jan Mandát pozitivní test rovněž na kokain.

Hokejový útočník Mandát měl pozitivní test na kokain a dva roky si nezahraje, v klubu končí

Číst článek

Mandátovi hrozil podobně jako Vitáskovi čtyřletý trest, nakonec stál dva roky. Vedení Východočechů s ním okamžitě ukončilo kontrakt, po dobu suspendace na soutěže pod Mezinárodní hokejovou federací však působil v nižší zámořské ECHL a nyní hraje opět za Dynamo, od klubu dostal druhou šanci.

Loni na konci května pak vyšlo najevo, že během semifinálové série play-off proti Vítkovicím porušili pravidla o dopingu hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl. Hráči odevzdali vzorek pozitivní na blíže nespecifikovanou zakázanou látku, mají zastavenou činnost a stále zůstávají v nejistotě, jaký bude jejich další osud.

V září ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek řekl, že výbor navrhl pro provinilce nejvyšší možný trest, což by znamenalo zákaz činnosti na čtyři roky. Vedení Mountfieldu do vyřešení případu všem třem hokejistům pozastavilo smlouvy a vyřadilo je z kádru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme