Sparta zdemolovala Liberec na úvod čtvrtfinálové série 7:0, Budějovice si poradily s Pardubicemi

První vítězství čtvrtfinálové série Tipsport extraligy mezi Českými Budějovicemi a Pardubicemi v Budvar aréně na svou stranu strhli domácí, když v pondělním duelu přehráli Dynamo 3:1. Pozdější střetnutí se proměnilo v galapředstavení pražské Sparty a ukrutné trápení Bílých tygrů z Liberce, kteří schytali debakl 0:7. V naprosto jasném zápase se bavil hlavně pětibodový David Tomášek, který navíc dorovnal rekord extraligového play off.

České Budějovice (Aktualizováno: 21:31 21. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavící hokejisté Sparty Praha

Slavící hokejisté Sparty Praha | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Občas to tak vyjde,“ ohodnotil svůj výkon pro ČT Sport na konci zápasu sparťanský David Tomášek. V historii play off extraligy to takhle vyšlo pouze dvěma dalším hokejistům. Čtyřmi body v jediné třetině vyřazovacího souboje se bývalý hráč Pardubic zapsal do historie.

A přitom diváci čekali na otevření skóre až na úplný závěr první třetiny. Šestnáct vteřin před sirénou se trefil Miloš Forman. Pražský tým šel do vedení. V tu chvíli Forman ještě netušil, že položil základ krutému gólostroji, který mířil na nic netušící Bílé tygry.

Sparťanskou mašinu řídil ve druhém dějství rekordman Tomášek. Gól, gól, asistence, asistence. A bylo po utkání, 5:0 pro Spartu.

Pětibodový král zápasu Sparty s Libercem David Tomášek | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Čtyři body však šestadvacetiletému útočníkovi nestačily. Ten pátý si připsal po rozjetí akce před trefou Švéda Erika Thorella na konečných 7:0. V souboji produktivity se na Tomáška nenápadně dotahoval i nejlepší střelec základní části a dnes autor čtyř finálních nahrávek Filip Chlapík. 

Liberec se bude muset rychle oklepat, série pokračuje druhým dílem hned o den později v úterý, a to opět v pražské O2 areně.

Obávaný Gulaš nastartoval Motor

I přes silnou motivaci se před střetem Českých Budějovic s Pardubicemi obával útočník Dynama Ondřej Rohlík hvězdy soupeře Milana Gulaše: „Je to neskutečný hráč, dokáže sám rozhodovat zápasy.“

A obával se oprávněně, protože právě šestatřicetiletý kapitán otevřel skóre utkání. Zkušený hráč Budějovic si zpoza kruhů šikovně počkal, až se hostujícímu gólmanovi Frodlovi zcela zakryje výhled, a švihem zakončil prudce na zadní tyč.

Jestli prohrajete, vůbec se nevracejte, slyšel Lev před derby. Nakonec Hradec dominoval

Číst článek

Pardubičtí hokejisté se sotva stihli oklepat a ani ne minutu po začátku druhého dějství inkasovali znovu, když do útočného vápna vtrhnul Jindřich Abdul. Ten využil nedůslednosti obránce Piskáčka a z úhlu zvýšil na 2:0.

Hosté ale o minutu a půl později snížili. A to z ničeho nic. Paulovič vyhrál vhazování v útočném pásmu, čehož na modré čáře perfektně využil Juraj Mikuš, který kamuflovanou střelou rychlým a krátkým švihem naprosto překvapil domácího brankáře Hrachovinu.

V poslední třetině přišly místo tlaku dotahujících Pardubic jen příležitosti na zvýšení náskoku Motoru. Po neproměněných šancí Vráblíka, Gulaše a Valského se Budějovice přece jen prosadily.

V 54. minutě poslal Jiří Novotný puk do sítě baseballovým odpalem po tečovaném pasu a definitivně utnul šance soupeře. Budvar aréna bouřila. Dynamu docházel čas, a to tak rychle, že už ani početní výhoda se skóre 3:1 nehnula.

Sérii tak začaly lépe České Budějovice. I přesto, že Pardubice hrály aktivněji a soupeře dokonce přestřílely skoro dvojnásobně. To ale výrazně ovlivnil nepříznivý stav, který trval pro Dynamo od osmé minuty až do konce.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme