Před 21 lety se s NHL rozloučil nejlepší hokejista všech dob, poslední zápas Gretzkému pokazil Jágr

V NHL nasbíral během kariéry 2857 bodů, což je skoro o tisíc víc než druhý v pořadí Jaromír Jágr. V šestnácti sezonách nastřádal přes sto bodů, čtyřikrát se dokonce přehoupl přes dvě stovky. Řeč je samozřejmě o Waynu Gretzkém, na jehož poslední zápas ve slavné soutěži, od kterého v sobotu uběhlo přesně 21 let, zavzpomínal Radiožurnál v seriálu o velkých sportovních okamžicích.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U rozlučky Wayna Gretzkyho v Madison Square Garden

U rozlučky Wayna Gretzkyho v Madison Square Garden | Zdroj: Reuters

Kanadský hokejista prokazoval svou výjimečnost od útlého věku. V mládí hrál třeba dvě různé soutěže najednou, takže během jednoho dne odehrál jeden zápas a pár hodin na to ho převezli na jiný stadion. Mladý Gretzky tehdy ani nenastoupil od začátku, přesto dominoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 21 se s NHL rozloučil nejlepší hokejista všech dob, poslední zápas Gretzkému pokazil Jágr

„Vyhrávali jsme 5:1 a najednou mi zaklepali na rameno, že Wayne je už na cestě. Bylo slyšet, jak se ta zpráva šíří celou arénou. Říkal jsem si, co se to děje. Pak konečně přišel. Nastoupil a zápas skončil 6:5 pro Brantford. Wayne jim ten zápas prostě vyhrál,“ vzpomínal na Gretzkého v dokumentu Vysoko nade všemi mládežnický trenér Bob Hockin.

Když se Greztky pak objevil v NHL, měl od začátku takřka neuvěřitelné statistiky. Ve své třetí sezoně dal během základní části 92 gólů, což je pravděpodobně rekord, který už nikdo nikdy nepřekoná. Ale paradoxně v celkovém počtu nastřílených branek může Gretzkého teoreticky ohrozit Alexandr Ovečkin. Legendárního Kanaďana to ale netrápí.

„Když se mu to podaří, budu první na ledě, kdo mu bude gratulovat. Pamatuju se, že když jsem překonával rekordy Gordieho Howa, tak jsem se cítil skoro špatně. Ale můj otec mi řekl: Podívej, jednou někdo překoná tvoje rekordy. A až se to stane, chovej se k němu stejně hezky, jako se Gordie chová k tobě,“ řekl letos v únoru pro web NHL.com Gretzky.

Hokejista s přezdívkou The Great One odehrál v NHL 20 sezon s průměrem téměř dvou bodů na zápas. Postupně oblékal dres Edmontonu, se kterým získal čtyři Stanley Cupy, Los Angeles, St. Louis a newyorských Rangers.

Bodoval i ve svém posledním zápase, když nahrával na jediný gól Rangers proti Pittsburghu. Zápas tehdy v prodloužení rozhodl Jaromír Jágr.

Bezprostředně po ukončení kariéry se kanadský útočník dostal do Síně slávy NHL a zámořská soutěž slavnostně vyřadila jeho číslo 99 napříč všemi kluby. V letech 2005 - 2009 trénoval hokejisty Phoenixu. Od roku 2016 je spoluvlastníkem klubu z Edmontonu.

David Prouza, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme