České úspěchy v NHL. Palát skóroval proti Columbusu, Pastrňák asistoval u vítězství Bostonu

Útočníci Ondřej Palát a Radim Zohorna se ve středečních zápasech NHL podíleli gólem na výhrách svých týmů. Palátovo New Jersey porazilo i díky 26 zákrokům gólmana Vítka Vaněčka Columbus 4:3 v prodloužení a Zohornův Pittsburgh deklasoval New York Islanders 7:0. David Pastrňák při vítězství Bostonu v Buffalu 4:1 zaznamenal asistenci. Vedle Vaněčka se z dvoubodového zisku radovali i další čeští gólmani Petr Mrázek, Karel Vejmelka a David Rittich.

New York (Aktualizováno: 10:20 28. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Ondřej Palát z New Jersey slaví svůj gól v NHL proti Columbusu

Útočník Ondřej Palát z New Jersey slaví svůj gól v NHL proti Columbusu | Foto: USA Today Sports, Ed Mulholland | Zdroj: Reuters

Palátův pátý gól v sezoně znamenal v desáté minutě zápasu s Columbusem vyrovnání na 1:1. Rodák z Frýdku-Místku se po návratu z trestné lavice zapojil do rychlého protiútoku a po nahrávce Erika Hauly zakončil akci přesnou střelou bez přípravy.

Na branku českého útočníka po asistenci obránce Davida Jiříčka odpověděl Justin Danforth. Devils ale v divoké poslední pětiminutovce vybojovali prodloužení, ve kterém o bodu navíc pro domácí rozhodl Timo Meier.

„Jsou to pro nás důležité dva body. Nehráli jsme nejlepší zápas, ale dokázali jsme v závěru srovnat a nakonec jsme si došli pro výhru. To je pro nás nejdůležitější,“ řekl po druhém vítězství Devils za sebou Meier.

Po kolizi s Palátem opustil hřiště elitní bek Blue Jackets Zach Werenski. Jiříčkův spoluhráč z první obranné dvojice Columbusu dohrál ve 31. minutě kvůli zranění ve spodní části těla.

Pro Islanders skončil první povánoční zápas debaklem. Domácí tým po bezbrankové první třetině vůbec nezvládl druhé dějství, v němž dostal šest branek, a po třech zápasech vyšel bodově naprázdno.

Druhou dvacetiminutovku zakončil čtvrtým gólem v sezoně Zohorna, v závěrečné části uzavřel skóre Valtteri Puustinen.

Šesti nahrávkami se v utkání blýskl Kris Letang, jenž se stal prvním zadákem od roku 1986, kterému se povedlo v jednom zápase připravit šest branek. Kanadský bek navíc vyrovnal historické maximum NHL.

„Že jsem vyrovnal rekord, to jsem zjistil až po zápase. Navíc jsem to dlouho nevěděl na 100 procent. Dnes nám tam padlo opravdu všechno,“ uvedl po historickém zápisu zkušený kanadský bek.

Boston o výhře nad Buffalem rozhodl v přesilových hrách, v nichž nastřílel tři ze čtyř branek. Pastrňák se asistencí podepsal pod gólem na 3:1 a vylepšil sezonní bilanci na 45 bodů. S dvěma trefami byl strůjcem úspěchu Bruins Charlie Coyle.

„Když se dostaneme do vedení, vždycky se snažíme ho navýšit, abychom mohli hrát v pohodě. Musíme stavět na naší hře a věřit nastavenému směru,“ řekl Coyle, jenž vstřelil dva góly v jednom zápase téměř přesně po měsíci.

Mrázek proti Winnipegu zlikvidoval 37 střel a výrazně pomohl k vítězství Chicaga 2:1 v prodloužení. Obě branky Blackhawks dal Connor Bedard.

Českého brankáře vyzdvihl trenér Winnipegu Rick Bowness. „Měl hlavní podíl na výhře Blackhawks. Chytal opravdu skvěle, Jeho výkon byl neuvěřitelný a navíc mu několikrát pomohla branková konstrukce. Vytvořili jsme si spoustu šancí, ale všechny je zlikvidoval,“ řekl kouč kanadského týmu.

Rittich se podruhé v sezoně představil v brance Los Angeles a opět pomohl k výhře. Kings porazili San Jose 5:1 a český brankář kryl 24 střel. Dvěma góly se na zisku dvou bodů podílel Adrian Kempe.

Vejmelka předvedl dvacet úspěšných zákroků a Arizona porazila Colorado 5:4 v prodloužení. Coyotes vyhráli pátý z posledních šesti zápasů. Český gólman uspěl ve čtvrtém zápase v řadě a vylepšil si nelichotivou bilanci z úvodu ročníku.

VÝSLEDKY NHL:

Toronto - Ottawa 2:4, Tampa Bay - Florida 2:3, New Jersey - Columbus 4:3 v prodl., NY Rangers - Washington 5:1, Buffalo - Boston 1:4, NY Islanders - Pittsburgh 0:7, Nashville - Carolina 2:5, Minnesota - Detroit 6:3, Chicago - Winnipeg 2:1 v prodl., Arizona - Colorado 5:4 v prodl., Calgary - Seattle 1:2, St. Louis - Dallas 2:1, Los Angeles - San Jose 5:1, Anaheim - Vegas 5:2.

ano, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme