‚V životě jsem neslyšel takovou ránu.‘ Policie zadržela pachatele, který při fotbalovém zápase hodil dělobuch

Problémy s pyrotechnikou na prvoligových fotbalových stadionech pokračují. Tentokrát se rána ozvala z kotle pražské Sparty, jejíž fanoušci ale na Letné své oblíbence většinu vítězného utkání s Jabloncem hlasivkami ani jinak nepodporovali. Vadí jim totiž špatné výkony, které v posledních letech podle nich Sparta předvádí.

Praha (Aktualizováno: 20:58 20. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanské tvrdé jádro žádá odchod Daniela Křetínského

Sparťanské tvrdé jádro žádá odchod Daniela Křetínského | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Tvrdé jádro sparťanských fanoušků ve druhé půli nejprve zapalovalo dýmovnice a pak se z prázdného sektoru za brankou pod takzvaným kotlem ozval mohutný výbuch. Ohlušující rána zaskočila i samotné aktéry utkání.

‚Oslavy budou, ale chceme dvě trofeje.‘ Trpišovský hráče nehlídal, křepčilo se na hřišti i ve vlaku

Číst článek

„Docela jsem se lekl, byl to největší dělobuch, co jsem zažil,“ řekl Radiožurnálu brankář Sparty Milan Heča, který byl z hráčů asi nejblíž.

„Podíval jsem se a viděl jsem, jak odletěla sedačka, tak to asi nebyla dětská pyrotechnika. Byla to velká rána a ještě jak se rozlehne po stadionu,“ vysvětloval jablonecký obránce Vojtěch Kubista.

Situace se odehrála ve druhém poločase utkání nadstavby mezi Spartou a Jabloncem. Z kotle hostí šel nejdřív dým, po hodině zápasu se ozvala obrovská rána.

„Pak z kotle vyletěla asi 10 metrů od normálního sektoru… nevím, jestli to byla bomba. Utrhlo a rozprášilo to dvě sedačky. V životě jsem neslyšel takovou ránu. Pak jsem jen viděl, že se ze sektoru okolo zvedlo asi 50 lidí a začali odcházet,“ popsal serveru iROZHLAS.cz jeden z fanoušků Sparty, co viděl z jednoho z blízkých sektorů.

Detonace, která byla slyšet i daleko mimo stadion, způsobila i zdravotní komplikace jednomu z podavačů míčů. „Pod kotlem stál malý kluk a ten byl kousek. Zbytek zápasu strávil u nás a držel se za ucho. Byla to fakt neskutečná pecka,“ nepřestává se divit fanoušek.

Pachatele zadrželi na stadionu

Policie pachatele zadržela už na stadionu. „Ztotožnili jsme muže, který měl dělobuch hodit. Je mu 45 let a je podezřelý z trestného činu výtržnictví, kde v případě odsouzení hrozí pachateli až dva roky za mřížemi. Případ je zatím na samém začátku,“ řekl deníku Sport pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Zadržení muže pomohl také kamerový systém na Letné.

V zápase s Jabloncem se znovu projevily různé názory, které mají fanoušci v odlišných sektorech stadionu. Zatímco lidé především na protilehlé tribuně povzbuzovat chtěli, „kotel“ i po úvodním čtvrthodinovém protestu zastával názor, že si to hráči nezaslouží. Na ochozech se během zápasu měli pohybovat i zástupci tvrdého jádra a „kontrolovat“, že se nefandí.

Sparťanští fotbalisté kvůli incidentu kotle po utkání nepřišli na tradiční děkovačku. „Je neakceptovatelné, aby se něco takového na stadionu objevilo. Už v průběhu utkání i bezprostředně po něm jsme učinili všechny kroky, které spatřujeme jako důležité či nutné,“ řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Podle zástupce klubu Sparta spolupracuje s policií, která má pravomoc fanouška na utkání ztotožnit, a chystá další vylepšení bezpečnosti na Letné.

„Musíme mít ambici odhalit na vstupech co nejvíc pyrotechniky, kterou se fanoušci na stadion snaží pronést. Nějaká pyrotechnika menších rozměrů je osobní prohlídkou odhalitelná jen velmi těžko. O zvyšování bezpečnostních standardů se bavíme průběžně. Jsme na to vždy tázaní, když situace eskaluje, ale klub se tím zabývá bez ohledu na to, o jaký jde zápas,“ tvrdí Kasík. Na výtržníky může podle návštěvního řádu areny klub uplatnit například zákaz vstupu na stadion, a to klidně na dobu neurčitou. Pachateli může udělit také pokutu.

Sparta uzavře sezonu v neděli od tří hodin na stadionu v Edenu. Slavia derby pojme jako oslavy titulu. I na tento zápas různé fanouškovské skupiny na Spartě vyhlašují bojkot.

jbk, vman, top Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme