Sparta poprvé vítězně. Mladou Boleslav porazila 1:0, tři body vystřelil Lafata

Fotbalisté Sparty si po úvodní ligové remíze poradili ve druhém kole s Mladou Boleslaví 1:0 a připsali si tak do tabulky první výhru. Jediným gólem rozhodl o vítězství letenského celku ve 28. minutě David Lafata, kterému nahrávala nová posila Jonathan Biabiany. Pro Mladou Boleslav to byla třetí soutěžní prohra v řadě a spolu s Brnem a Duklou je jediným týmem bez bodu.

Mladá Boleslav Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Sáček a Tomáš Rosický v utkání proti Mladé Boleslavi

Michal Sáček a Tomáš Rosický v utkání proti Mladé Boleslavi | Zdroj: ČTK

„Tahle výhra je pro nás strašně důležitá. V Boleslavi to nebude lehké pro žádný tým. Dnes to byl ale z naší strany zatím nejlepší týmový výkon, všichni bojovali za Spartu a rvali se o výhru," řekl Stramaccioni. Naopak generální sportovní manažer Boleslavi Dušan Uhrin mladší byl rozladěn z nepovedeného startu do ligy. „Teď máme před sebou zápas venku, bude těžké se z toho dostávat, ale musíme se z toho dostat. Nehrajeme špatný fotbal, máme šance, jen je třeba je proměňovat,“ uvedl Uhrin.

V sestavě Sparty se hned objevila posila Biabiany, jehož hostování z Interu Milán letenský celek oznámil teprve v pondělí. A francouzský křídelník hned ukázal, proč o něj trenér Stramaccioni tolik stál. Už v 15. minutě měl první velkou šanci, když si naběhl za obranu na dlouhý nákop a ocitl se sám před brankářem. Vejmola ho však vychytal a dorážce do prázdné branky zabránil Stronati.

Ve 28. minutě už ale Biabiany gól zařídil svou rychlostí. Doběhl zdánlivě ztracený míč a přesným centrem našel hlavu Lafaty, který zblízka protlačil míč přes Vejmolu. „Centr to byl nádherný, to se musí nechat. Škoda, že Jonathan neproměnil i svou šanci, ale posila to bude dobrá,“ chválil nového spoluhráče Lafata. „Samozřejmě jsme tento výsledek potřebovali, ale musíme to potvrdit v dalších zápasech,“ dodal.

Mladá Boleslav po vyřazení z Evropské ligy výrazně obměnila sestavu. Místo Diviše byl v brance Vejmola, stoper Čmovš se posunul na beka, odkud se Pauschek vysunul do zálohy. První šanci v sezoně dostal také Takács. Celkově tak byla sestava výrazně defenzivněji laděná než v předchozím průběhu sezony. A tak i když domácí Spartu vykombinovali, chyběl jim větší počet hráčů ve vápně.

„Byli jsme aktivní, jak jsme chtěli, ale chyběl mi tam důraz ve středu hřiště a nebyli jsme tak nebezpeční jako v minulých zápasech. Nebyli jsme produktivní. Navíc jsme si nepohlídali náběhy za obranu, na což jsme se upozorňovali,“ mrzelo Uhrina.

Také Sparta pozměnila sestavu: do základu se dostali Zahustel, Sáček či brankář Koubek, který nahradil nejistého Dúbravku. Reprezentační gólman však musel zasahovat prakticky jen proti ráně Fleišmana ze 14. minuty.

Sparťanská obrana byla pevná i po změně stran, kdy si Boleslav vytvářela tlak, ovšem bez větších šancí. Trenér Uhrin proto poslal do hry i novou útočnou posilu Babalje, ovšem výraznější vzruch přinesla až 83. minuta, kdy se domácí vehementně dožadovali penalty za domnělou ruku Štetiny. Sudí Jílek však zůstal v klidu. Krátce nato pálil vedle Takács, ale Sparta už si výhru pohlídala.

Potvrdit ji mohl Plavšič, který šel po krásné Rosického přihrávce sám na gólmana, ale Vejmola ho vychytal. A o chvilku později ho zablokoval v další šanci Stronati. Gólu se mohl dočkat i Rosický, jenže v nastavení trefil hlavičkou tyč.

1. fotbalová liga | 2. kolo
 TýmZVRPSkóreB
1.FC Viktoria Plzeň22005:06
2.SK Sigma Olomouc22004:26
3.FC Baník Ostrava21103:14
4.Bohemians Praha 190521103:24
5.AC Sparta Praha21102:14
6.SK Slavia Praha21101:04
7.MFK Karviná21013:23
8.FK Teplice21013:23
9.FC Slovan Liberec21012:23
10.FC Fastav Zlín21012:23
11.1.FC Slovácko20201:12
12.FK Jablonec20111:21
13.FC Vysočina Jihlava20110:21
14.FK Mladá Boleslav20021:30
15.FC Zbrojovka Brno20022:50
16.FK Dukla Praha20021:70

2. kolo první fotbalové ligy:
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Arnošt. ŽK: Stronati - Čivič, Sáček. Diváci: 5000.

Sestavy:
M. Boleslav: Vejmola - Čmovš (75. Babalj), Da Silva, Stronati, Fleišman - Jánoš (72. Rada), Takács - Pauschek, Matějovský, Přikryl - Komličenko (64. Mareš). Trenér: Uhrin ml.
Sparta: Koubek - Zahustel, Mareček, Štetina, Čivič - M. Frýdek (64. Rosický), Mandjeck, Sáček - Biabiany (79. Karavajev), Lafata, Ben Chaim (71. Plavšič). Trenér: Stramaccioni.

nis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme