Před 90 lety vysílal rozhlas první přenos fotbalového utkání ze zahraničí. Šlo o zápas Slavie ve Vídni

Před 90 lety, 18. srpna 1929, odvysílal Radiojournal – jak se tehdy nazýval Československý rozhlas – první přímý přenos fotbalového zápasu ze zahraničí. Šlo o semifinále Středoevropského poháru mezi týmy First Vienna FC 1894 a SK Slavia Praha, které se odehrálo na vídeňském hřišti Hohe Warte. Pražský tým v něm podlehl rakouskému soupeři 2:3, v domácí odvetě pak Slavia vyhrála 4:2 a postoupila do finále.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První přímý přenos fotbalového utkání ze zahraničí. Redaktor Josef Laufer kometuje ze střechy stadionu Hohe Warte ve Vídni mezi týmy First Vienna FC 1984 a SK Slavia Praha

První přímý přenos fotbalového utkání ze zahraničí. Redaktor Josef Laufer kometuje ze střechy stadionu Hohe Warte ve Vídni mezi týmy First Vienna FC 1984 a SK Slavia Praha | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Zápas měl vhodný rámec, počasí mu přálo, obloha modrá, trávník hřiště zelený a nálada v obecenstvu výborná. Začalo se hrát. První chvíle utkání a také má rozhlasová reportáž vypadaly slibně,“ vzpomínal na zápas mezi First Viennou a Slavií jeho komentátor a redaktor Radiojournalu Josef Laufer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak reportér Radiojournalu Josef Laufer vzpomíná na první přímý přenos fotbalového utkání ze zahraničí

Domluvit odvysílání takového zápasu nebylo vůbec jednoduché. Kluby – domácí i zahraniční – v té době odmítaly rozhlas i přesto, že jim za přímý přenos jejich zápasů nabízel finanční kompenzace. Vedení se obávala, že by kvůli přímému přenosu přestali lidé chodit na stadiony a kluby by tak přicházely o peníze.

Na tyto námitky proto musel Radiojournal reagovat. Často oznamoval přenos fotbalového zápasu až těsně před jeho začátkem nebo odvysílal pouze část utkání. A to i přesto, že to bylo proti jeho zájmům. I tak ale kluby nadále odmítaly přítomnost rozhlasu na klíčových utkáních. Posluchači tak například 7. dubna 1929 přišli o derby pražských S, což vzbudilo velkou nevoli posluchačů rozhlasu. Dlouhou dobu trvalo, než se předsudky o konkurentovi v podobě rozhlasu podařilo odbourat.

Radiojournal se proto pokoušel domlouvat si přenosy mezinárodních utkání ze zahraničí. Ale ani to se vždy nedařilo. V říjnu 1928 chtěl rozhlas odvysílat zápas mezi Viktorií Žižkov a Rapidem z Vídně, k tomu ale nedošlo. 

Profesora Schmieger komentuje pro rakouský rozhlas odvetu semifinále Středoevropského poháru mezi Slavií a First Viennou | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Druhý pokus o vysílání z Vídně už byl ale úspěšný.

Přímo na stadionu Hohe Warte na úvodním zápasu semifinále Středoevropského poháru byl přítomný reportér Radiojournalu Josef Laufer, který zápas First Vienna – FC Slavia komentoval ze střechy stadionu, kam nedoléhalo povzbuzování 12 000 fanoušků. Podle komentátora to ale mělo významnou nevýhodu, protože byl velmi vzdálený od hřiště a částečně odtržený od hry. Celý zápas byl kabelem přenášený z Vídně do Prahy.

Před 95 lety se uskutečnil první sportovní rozhlasový přímý přenos. Vysílal se boxerský zápas

Číst článek

Slavia nastoupila v sestavě: Plánička – Novák, Ženíšek – Vodička, Pleticha, Čipera – Junek, Joska, Svoboda, Puč, Kratochvíl. Pražský tým vstoupil do zápasu lépe a už v desáté minutě ho poslal do vedení Puč. Pak ale vídeňský tým vstřelil tři branky a zápas otočil. Těsně před koncem pak Puč snížil na 2:3.

„S těsnou porážkou Slavie jsme se smířili, neboť rozdíl pouhé branky dával našim naději, že v odvetném utkání v Praze to i s úroky oplatí a že postoupí do finále, což se později s výsledkem 4:2 pro Slavii také uskutečnilo,“ dodal Laufer, který dříve býval funkcionářem právě pražské Slavie.

Odvetu hranou 28. srpna v Praze přenášel rakouský rozhlas. Ten na Letnou vyslal komentátora profesora Schmiegera. I s přenosem odvety ale byly potíže. Rakouské kluby se obávaly, že pokud bude zápas Středoevropského poháru vysílat rozhlas, ovlivní to návštěvnost celého kola. Proto se zápas odehrál ve všední den.

Po stopách báječných mužů na rádiových vlnách: kdo založil a kdo zachraňoval Radiojournal

Číst článek

Slavia v zápase, který se hrál ve velkém horku a na který přišlo 22 000 lidí, nastoupila ve stejné sestavě jako ve Vídni. Oba týmy začaly opatrně. První gól vstřelila krátce po začátku druhého poločasu Vienna a zdálo se, že kráčí za postupem do finále.

Už o tři minuty později ale vyrovnal střelec Puč, který pak v 62. minutě přidal druhý gól. V 82. a 84. pak skórovali ještě Joska a Junek. Na postupu Slavie do finále Středoevropského poháru, ve kterém se utkala s maďarským Újpest FC, nic nezměnilo ani snížení Gerholda v 89. minutě.

„Radiojournal sklidil od posluchačů mnoho chvály, ale současně také mnoho projevů přání, aby se všechna podobná utkání z domova i ciziny vysílala. Rozhlas se snažil vyhovět. Když Slavia vyhrála odvetné semifinále v Praze a postoupila do finále, byli posluchači nadšení. Když pak ve finále podlehla Újpestu v Budapešti 1:5 a doma s ním jen remizovala 2:2, nadšení opadlo. Tak tomu bývalo vždycky. Prvou podmínkou úspěšné reportáže o jakémkoliv utkání s cizím soupeřem je, aby to naši vyhráli. Pak má také vyhráno rozhlas a s ním i hlasatel. Ale běda, když to hrajeme špatně a jsme poraženi. Pak je z toho neúspěch na celé čáře,“ vzpomínal Laufer.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme