Mužstvo prošlo omlazením. Je dobře, že talentovaní hráči dostávají příležitost, těší Fouska

Čeští fotbalisté už jsou v Oslu, kde se chystají na páteční přípravný zápas proti domácímu Norsku. Národní tým po víc než čtrnácti letech povede trenér Ivan Hašek a debut v něm si bude moct připsat hned sedm hráčů. S předsedou české fotbalové asociace Petrem Fouskem mluvil o startu nové reprezentační éry reportér Lukáš Michalík.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf českého fotbalu Petr Fousek

Šéf českého fotbalu Petr Fousek | Zdroj: Profimedia

Šéf českého fotbalu Petr Fousek v pondělí přivítal nový realizační tým reprezentace v čele s Ivanem Haškem. Viděl jsem, že jste měl proslov k hráčům i trenérům, co jste jim řekl?
Bylo to vlastně první setkání celé reprezentace, takže bylo potřeba učinit důstojnosti a služnosti za dost a představit trenéra, realizační tým, přivítat nováčky v národním mužstvu a hlavně vytyčit cíl ze strany asociace. 

Konkrétně chceme, abychom se na Euru pokusili o co nejlepší výsledek. Myslím, že jsme ve shodě s trenérem, že se pokusíme o postup ze skupiny, pak se uvidí co dál. A pochopitelně je to i určitým způsobem příprava na podzimní Ligu národů a na kvalifikaci na mistrovství světa. Takže toto jsme si při srazu řekli.

V národním týmu je pět úplných nováčků, dva hráči sice už v reprezentaci byli, ale ještě za ní nenastoupili. Jak vnímáte tu výraznou obměnu a omlazení kádru?
Musím ocenit to, že jsme s Ivanem Haškem nastavili to, po čem se volalo v minulosti. To znamená, že nominace byla diskutována v určitém, jak trenéři říkají, konsorciu, kde je samozřejmě hlavní trenér Hašek, jeho asistenti, trenér jednadvacítky Jan Suchopárek, šéftrenér mládeže Míra Beránek, technický ředitel Erik Brabec a já.

Pochopitelně poslední slovo má trenér, to je v pořádku. Bylo dobře, že to proběhlo. Mužstvo prochází určitým omlazením. Je dobře, že talentovaný hráči dostávají příležitost. Věřím, že chytnou šanci za pačesy a že se to projeví i na hře, protože kromě výsledků pochopitelně potřebujeme i dobrý herní projev.

Velké téma jsou hříšníci z Belmonda, kteří chybějí v nominaci na březnové přípravné zápasy. Konzultoval trenér Hašek své rozhodnutí i s vámi? A dal jste mu případně nějaké doporučení?
Konzultoval to se mnou, podpořil jsem jeho názor. Uvidíme, jak se to vyvine dál.

Jaký dojem na vás zatím dělá Ivan Hašek v nové roli?
Znám Ivana dlouho, usiloval jsem o to, aby se stal trenérem, takže jsem věděl, co chci. Neopomíjím to, že tady je část kritických pohledů, ať už z neznalosti nebo z nějakých jiných důvodů. Ivan pracuje s velkým nasazením, pochopitelně ale víme, jak to ve fotbale chodí, rozhodují výsledky. To znamená, že očekávám, že v Norsku a doma s Arménií uděláme dobré výsledky a předvedeme dobrou hru.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme