Bývalý reprezentant Ondrášek vzpomíná na úspěšné angažmá v Tromsö. ‚Norská liga se zvedá, má kvalitu.‘

Fotbalovou reprezentaci v pátek čeká přípravný zápas v Norsku. Na stadionu v Oslu se Češi naposledy představili v kvalifikaci mistrovství světa před sedmi lety, kdy k remíze 1:1 přispěl i Bořek Dočkal. Někdejší reprezentační kapitán dřív v Norsku hrál, stejně jako Zdeněk Ondrášek.

Tromsö/Trondheim (Norsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Ondrášek v dresu norského Tromsö

Zdeněk Ondrášek v dresu norského Tromsö | Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN | Zdroj: Reuters

Čeští fotbalisté se chystají na úvodní zápas v tomto roce. V pátek v 18 hodin nastoupí v Oslu k přípravnému utkání s Norskem. Radiožurnál Sport ho odvysílá v přímém přenosu. Z norské ligy v poslední době přivedly několik posil Sparta se Slavií a v minulosti si ji zahrála i řada Čechů. Mezi nimi i někdejší reprezentační kapitán Bořek Dočkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaké zkušenosti mají z norské ligy Bořek Dočkal a Zdeněk Ondrášek

Dočkal odešel do Skandinávie v létě 2011 z Liberce. V Rosenborgu Trondheim se brzy prosadil do sestavy, v klubu strávil celkem dvě a půl sezony a poté přestoupil do Sparty. Odchovanec Slavie nastoupil v norské lize do 55 utkání, dal čtrnáct gólů a na šestnáct dalších přihrál.

„Pro mě to byl dobrý krok, fotbalově i životně. Musím říct, že Norsko mě hodně ovlivnilo. Je to země, kde lidi mají z mého pohledu skvěle nastavené životní hodnoty a to, jak přemýšlejí, jak se k sobě chovají a jak funguje ten stát celkově, je mi hrozně sympatické,“ přiznal předloni v pořadu Na Place na Radiožurnálu Sport Dočkal, který o angažmá na Severu Evropy mluví jako o srdeční záležitosti.

Angličtina v Norsku

V jeho úvodu zpočátku bojoval s norštinou, a i když se později výrazně zlepšil, dával i dál přednost angličtině.

„Pro mě to bylo jednodušší. Proč bych měl něco říkat dvě minuty norsky a nějak to za sebe dolovat, když to za deset sekund řeknu anglicky. Ale Norsko mi v angličtině hrozně pomohlo. Když jsem tam šel, mluvil jsem takovou tou školní angličtinou. Jedna z věcí, co se mi na Norsku hrozně líbí, je, že tam potkáte uklízečku někde na záchodech a ona vám anglicky popíše, kudy a kam máte jít a jak za sebou máte zavřít,“ ocenil jazykovou vybavenost Norů.

‚Kobra‘ na severu

Úspěšnou část kariéry prožil v Norsku taky další někdejší reprezentant Zdeněk Ondrášek. Útočník Českých Budějovic odehrál celkem čtyři a půl sezony v Tromsö. V severské soutěži nasázel 56 branek, a v roce 2012 byl dokonce jejím nejlepším střelcem.

Já jsem ani nevěděl, kde Tromsö je, když jsem se to dověděl. Možná to není liga, která se u nás sleduje, ono to je i těžké se na ty zápasy koukat, mají to takové uzavřené, ale kdo sleduje fotbal, ví, že ta liga se zvedá. Má kvalitu,“ uznal Ondrášek.

Hvězdy Ödegaard a Haaland

Co se popularity týče, z pochopitelných důvodů dominují v Norsku hlavně zimní sporty. Oblíbenost fotbalu ale v zemi neustále roste, a to i díky reprezentaci, kterou táhnou hvězdy z Premier League Martin Ödegaard a Erling Haaland.

Milujou fotbal. Samozřejmě ty zimní sporty dominují, protože na to mají podmínky. Všichni v Norsku jezdí na lyžích. Ale fotbal je taky oblíbený, myslím si, že i návštěvnost se zvedla. Na ten malý stadionek, který je víceméně jako u nás v Budějovicích, chodilo skoro pořád plno. Takže si myslím, že to jde všechno nahoru,“ přidal vzpomínky na Tromsö Ondrášek. 

Lukáš Michalík, klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme