Gólové hody na Letné, Sparta porazila Ostravu 4:3. Bohemians i v oslabení uhráli bod v Karviné

Fotbalisté Sparty ve šlágru 29. kola první ligy porazili Ostravu v přestřelce 4:3 a upevnili si vedení v tabulce. Obhájce titulu zvýšil náskok před druhou Slavií na pět bodů, pražský rival Letenských má ale k dobru nedělní zápas s Olomoucí. Sparťané v napínavém druhém poločase nad Baníkem dvakrát vedli o tři branky, hosté však duel v závěru zdramatizovali. Zlín uhrál v Jablonci bezbrankovou remízu. Bod z Karviné vezou Bohemians.

Praha (Aktualizováno: 20:30 20. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veljko Birmančević s Janem Kuchtou slaví gól v zápase proti Baníku Ostrava

Veljko Birmančević s Janem Kuchtou slaví gól v zápase proti Baníku Ostrava | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Sparta s Baníkem od dubna 2018 neprohrála v lize už 15 utkání po sobě. Pokud by Slavia v neděli překvapivě klopýtla s Olomoucí, měli by už Letenští jistotu prvního místa po základní části soutěže. Ostravští prohráli po čtyřech ligových zápasech, o čtvrtou příčku však v tomto kole přijít nemohou.

Spartě se po karetním trestu vrátil na lavičku trenér Priske, naopak podzimní střelec Haraslín znovu usedl jen na lavičku. O první ohrožení branky se po rohovém kopu postaral domácí kapitán Krejčí slavící právě v sobotu 25. narozeniny.

Aktivní začátek Baníku

Jinak se však Baník od začátku prezentoval aktivitou, kterou favorita zaskočil. Buchta donutil gólmana Vindahla k těžkému zákroku, šanci měl také Tanko. Letenští zareagovali až ve 23. minutě. Kuchta obehrál Blažka a běžel sám na brankáře, jenže Markovič vyrazil na roh. Pak si gólman, který v ligové sezoně poprvé nahradil nemocného Letáčka, poradil také s tvrdou ránou stejného hráče pod břevno.

Pražané se prosadili až chvíli před přestávkou. Kuchta přiťukl míč Birmančevičovi, který se v 41. minutě trefil přesně k tyči. Jarní střelec Sparty si připsal 13. gól v ligové sezoně, skóroval již v pátém kole po sobě.

Začátek druhého poločasu byl hodně divoký. Po Rynešově centru zachoval chladnou hlavu Kuchta, udělal kličku gólmanovi a ve 48. minutě poslal míč do prázdné branky. Hned o tři minuty později mohl opět skórovat Birmančević, sám před brankářem však dal ještě přednost Kuchtovi a český reprezentant se posunul již na 10 gólů v ligové sezoně.

Drama v závěru

Baníku svitla naděje, když si Krejčí tísněný Blažkem dal po Ewertonově rohu v 54. minutě hlavou vlastní gól. Sparta si poměrně brzy vzala tříbrankový náskok zpátky. Ostravský Buchta nechtíc asistoval Haraslínovi, který se v 63. minutě krátce po svém příchodu na trávník trefil efektně do horního růžku. 

Baník ani poté nerezignoval a v přestřelce se dotáhl dokonce na rozdíl jediného gólu. Ewerton přichystal dvě branky. Nejprve v 79. minutě asistoval Klímovi, který se technicky trefil přesně k tyči, a chvíli poté i střídajícímu Kubalovi.

Domácí se najednou o vítězství obávali, tři body ale již uhájili. Sparta doma ani v patnáctém utkání ligové sezony neprohrála a s 41 z celkových 73 bodů je tam nejlepším týmem v ročníku. Trenérovi Baníku Hapalovi výsledkově nevyšel návrat na Letnou, kde v minulosti působil jako hráč i kouč.

Remízový král

„Klokani“ zvítězili v jediném z posledních 14 ligových duelů a zůstali na 11. místě neúplné tabulky. Čtvrtý tým minulé sezony už nemůže poskočit do elitní desítky a zahraje si pouze skupinu o záchranu stejně jako Karviná, s níž se v nadstavbě utká znovu. Slezský nováček soutěže zvítězil v jediném z minulých 16 kol a potřetí za sebou remizoval.

V 36. minutě Regáli běžel sám na branku a hostující stoper Petrák se ho snažil zastavit. Akce pokračovala, ale gólem neskončila. Do hry pak vstoupila videorozhodčí Adámková a hlavní sudí Pechanec po zhlédnutí opakovaných záběrů Petráka vyloučil, jelikož v souboji s Regálim zahrál rukou.

Slezané využili přesilovku v 54. minutě. Míč se po Regáliho zblokované střele dostal k Budínskému, jenž z hranice vápna napálil tyč, z dorážky se už však nemýlil. Čtvrtým gólem v ligové sezoně se vyrovnal Akinyemimu v čele nejlepších střelců mužstva. Svému bývalému celku z Ďolíčku dal v nejvyšší soutěži již šestou branku, což je spolu s Olomoucí nejvíce.

Bohemians ale i v oslabení srovnali. V 58. minutě Traoré fauloval v pokutovém území Hybše a nařízenou penaltu proměnil Prekop. Slovenský útočník si šestou brankou v ligovém ročníku upevnil pozici nejlepšího týmového střelce.

V 69. minutě hostující Soukup vyrazil Boháčovu ránu z hranice šestnáctky. Také v 83. minutě mohli Karvinští strhnout vítězství na svou stranu, jenže Ezeh po Budínského centru z rohu hlavičkoval do břevna. O chvíli později nigerijský útočník neuspěl ani podruhé, když před brankou ve skluzu těsně nedosáhl na přihrávku střídajícího Memiče.

Bohemians v lize s Karvinou pošesté po sobě neprohráli. „Klokani“ si připsali již 11. nerozhodný výsledek v sezoně nejvyšší soutěže a spolu s Jabloncem jsou „remízovými králi“ tabulky. Venku v lize Pražané podeváté za sebou nezvítězili. Karviná doma v nejvyšší soutěži v posledních třech zápasech neprohrála a v sezoně tam získala 15 z celkových 22 bodů.

Výsledky 29. kola první fotbalové ligy:

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:0)

Branky: 54. Budínský - 59. Prekop z pen. Rozhodčí: Pechanec - Kříž, Slavíček - Adámková (video). ŽK: Svozil (Karviná). ČK: 39. Petrák (Bohemians). Diváci: 1754.

Sestavy:

Karviná: Holec - Traoré (82. Ražnatovič), Svozil, Bergqvist - Raspopovič (60. Memič), Boháč, Moses (78. Ayaosi), Fleišman - Čavoš (46. Budínský) - Ezeh, Regáli (78. Mikuš). Trenér: Vlk.

Bohemians: Soukup - A. Kadlec, Petrák, Hybš (90.+3 Köstl) - Dostál, Beran (90.+3 Puškáč), Hůlka, Kovařík - Hrubý (46. Vondra) - Prekop (85. Shejbal), Kozák (68. Matoušek). Trenér: Veselý.

FK Jablonec - FC Zlín 0:0

Rozhodčí: Všetečka - Hrabovský, Váňa - Szikszay (video). ŽK: Martinec - Pidro, Černín. ČK: 37. Pidro. Diváci: 1250.

Sestavy:

Jablonec: Hanuš - Tekijaški (46. Štěpánek), Hurtado, Polidar - Černák, Kratochvíl, Hübschman (79. Velich), Čanturišvili - Martinec, Hollý (66. Náprstek) - Chramosta (79. Kanakimana). Trenér: Látal.

Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Pidro - Bužek, Janetzký - Holík (89. Ikugar), González (64. Fantiš), Bartošák - Schánělec (73. Vukadinovič). Trenér: Červenka.

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:3 (1:0)

Branky: 48. a 52. Kuchta, 41. Birmančevič, 63. Haraslín - 54. vlastní Krejčí, 79. Klíma, 85. Kubala. Rozhodčí: Černý - Paták, Podaný - Klíma (video). ŽK: Krejčí - Klíma, Ndefe. Diváci: 17 706.

Sestavy:

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák (70. Sörensen), Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek (70. Laci), Ryneš - Tuci (60. Haraslín), Birmančevič (80. Karabec) - Kuchta (80. Olatunji). Trenér: Priske.

Ostrava: Markovič - Ndefe (88. Juroška), Blažek, Lischka, Kpozo - Rigo, Boula (64. Šín) - Buchta (64. Rusnák), Klíma (80. Kubala), Ewerton - Tanko (80. Adediran). Trenér: Hapal.

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 2:2 (2:1)

Branky: 33. Fila, 40. Chaloupek - 25. vlastní Mareček, 67. Suchan z pen. Rozhodčí: Petřík - Matoušek, Novák - Kocourek (video). ŽK: Bílek, Mareček, Mičevič, Jukl - Čermák, Šigut, Hellebrand. Diváci: 3107.

Sestavy:

Teplice: Ludha - Mareček, Chaloupek, Mičevič (70. Knapík) - Radosta (30. Švanda), Bílek (30. Jukl), Kričfaluši, Labík - Trubač - Fila (78. Gning), Jásir (70. Čerepkai). Trenér: Frťala.

Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Poulolo, Králik, Madleňák - Suchan, Čermák (84. Nikl), Hellebrand - Šigut (88. Brandner), Tranziska, Alli (90.+3 Zíka). Trenér: Lerch.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme