Zouvání bot, zadržení v sektoru. Fanoušci Slavie na sítích popisují chování policie, kritiku přidal i Tvrdík

Slavia nebude na pohárový výlet do Říma vzpomínat v dobrém. Nejen že svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského prohráli s místním AS v rámci třetího zápasu základní skupiny Evropské ligy 0:2, ale vedení klubu se ohradilo vůči chování policie směrem k fanouškům. Kromě zakázaného chorea procházeli příznivci pražského klubu i neobvyklými bezpečnostními kontrolami a dlouho po zápase muselo zůstat na svých místech na stadionu i několik rodin s dětmi.

Řím (Aktualizováno: 13:54 27. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Říma vyrazily tisícovky fanoušků fotbalové Slavie a před utkáním se i přes policejní zákaz sešli před slavným Koloseem. Absolvovali zhruba pětisetmetrovou cestu k autobusům, které je dopravily ke stadionu. Na tričkách měli fanoušci Slavie nápis Ave Slavia a obrázek římského panovníka Caesara. Připravené měli i velkoformátové choreo, které ale italské úřady příznivcům zakázaly použít.

Fanoušci Slavie tak chtěli zápas Evropské ligy bojkovat před vstupem, ale nakonec ustoupili a na stadion vešli. Po skončení čtvrtečního duelu se čeští příznivci nemohli dlouho dostat ze stadionu a někdo se ze sektoru pražských fanoušků neprobojoval ven ani po 130 minutách.

Přehnané kontroly

Deníky Gazzetta dello Sport a Corriere dello Sport na svých webových stránkách bez bližších podrobností uvedly, že při potyčkách také byli zraněni tři policisté a dva bezpečnostní pracovníci.

„Chování italské policie po dobu výjezdu SKS je v rozporu se všemi racionálními pravidly pro organizaci fotbalových zápasů. To, že drží v sektoru naše fans, mezi kterými jsou rodiny s dětmi, 1,5 hodiny po zápase, je doslova šok,“ zlobil se šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík na síti X (dříve Twitter).

Šéf fotbalové Slavie na sociální síti X dále uvedl, že klub podá protest proti počínání italské policie a bude požadovat nápravu. V Římě zůstává část vedení klubu i během pátečního dne a vyzývá fanoušky, aby sdíleli případné podněty, které dokazují porušení zákonů. Pražský klub bude jednat i na Velvyslanectví České republiky.

Klub se během pátečního dne soustředí především na zajištění bezpečnosti fanoušků při odjezdu ze země. Zástupci pražské Slavie uvedli na síti X, že fanoušek, který se stal obětí násilného činu ze strany domácích příznivců, a to za přítomnosti policie, byl ošetřen a je v bezpečí.

Početná skupina slávistických fanoušků musela v Římě čelit netradičnímu chování italských bezpečnostních složek a ve spolupráci s vedením fotbalového klubu bude situaci nadále řešit.

rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme