Přežil pád letadla, zachraňoval ostatní a vyčítal si, že přežil. Odešel legendární brankář United

Ve věku 87 let zemřel bývalý fotbalový brankář Manchesteru Uniter Harry Gregg. Kromě sportovních úspěchů se ale zapsal do povědomí veřejnosti hlavně hrdinským jednáním, když v roce 1958 po pádu letadla v Mnichově, kde zahynulo 23 cestujících včetně jeho spoluhráčů, pomáhal přeživším.

Manchester Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Manchesteru United v roce 1958. Na snímku zachyceni ještě předtím, než s nimi v Mnichově spadlo letadlo

Fotbalisté Manchesteru United v roce 1958. Na snímku zachyceni ještě předtím, než s nimi v Mnichově spadlo letadlo | Zdroj: Profimedia

Za United odchytal Gregg 247 zápasů, za Severní Irsko nastoupil v 25 utkáních. Hrál i na mistrovství světa 1958 ve Švédsku, kde pomohl k postupu do čtvrtfinále na úkor československého mužstva a byl zařazen do All Star týmu šampionátu. Tolik z jeho sportovních úspěchů.

Mnohem významnější ale byly jeho činy mimo fotbalové trávníky. Když totiž nejen sportovní svět zasáhla letecká tragédie, při které v únoru v roce 1958 spadlo letadlo, na jehož palubě byla i slavní svěřenci trenéra Manchesteru United Matta Busbyho, pomáhal Gregg zachraňovat z trosek ty, kteří havárii přežili.

„Když zavřu oči, stále si dokážu vybavit každý detail, co se ten den v Německu stalo,“ řekl kdysi u příležitosti 60. výročí tragédie britským médiím.

Bývalý brankář Manchesteru United Harry Gregg | Zdroj: Profimedia

Nehoda si tehdy vyžádala 23 obětí, osm z nich byli Greggovi spoluhráči. Mezi těmi, kterým pomohl, byl například Sir Bobby Charlton, Denis Viollet či Jackie Blanchflower.

Syndrom přeživších

Kromě nich ale pomohl například i ženě jugoslávského diplomata Veře Lukićové a její dvouleté dceři Vesně. Po 25 letech od tragédie, tedy v roce 1983, ho přijely navštívit a jejich dojemné setkání tehdy natočili i dokumentaristé.

Gregg měl sice štěstí a havárii letadla přežil, ale po mnoho let se podle svých slov potýkal s výčitkami svědomí. „Bože, kéž bych si to nepamatoval, ale přesně vím, kde každý z nich seděl a co přesně ti kluci říkali, když jsme se snažili vzlétnout v té sněhové vánici,“ vzpomínal.

„Měl jsem problém se s tím vyrovnat. Syndrom přeživších, tak tomu říkají. Mnoho let jsem s tím bojoval, abych se mohl jen podívat do tváří rodin mých někdejších spoluhráčů, kteří tehdy zemřeli. Proč oni? Proč ne já?“ vyčítal si Gregg.

Smrt legendárního brankáře a lidského hrdiny pochopitelně zasáhla i někdejší opory rudých ďáblů. Na sociálních sítích na něj zavzpomínal například obránce anglického velkoklubu Rio Ferdinand.

„Obrovská součást klubové historie. Nikdy na tebe nezapomeneme. Díky!“ napsal bývalý obránce na twitteru.

Huge part of the clubs history, never to be forgotten! Thank You ❤️

09:59 – 17. 02. 2020

364 8539

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme