Fotbalisté Slavie poprvé v ligové sezoně zaváhali, z Jablonce vezou jen bod. Ligu vede o skóre Sparta

Fotbalisté pražské Slavie v šestém kole první ligy jen remizovali v Jablonci 1:1 a poprvé v sezoně nejvyšší soutěže nezvítězili. Domácí poslal na začátku 44. minuty do vedení Dominik Pleštil, tři minuty po změně stran srovnal bývalý obránce Severočechů Tomáš Holeš. Ve 42. minutě neproměnil hostující Václav Jurečka penaltu. Sparta se po výhře 3:1 nad Karvinou posunula do čela ligové tabulky. Letenští mají stejně bodů jako Slavia, ale lepší skóre.

Jablonec (Aktualizováno: 20:17 27. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj fotbalisty Slavie Václava Jurečky (vlevo) a jabloneckého Filipa Součka v zápase 6. kola Fortuna ligy

Souboj fotbalisty Slavie Václava Jurečky (vlevo) a jabloneckého Filipa Součka v zápase 6. kola Fortuna ligy | Foto: Radek Petrášek / ČTK

První liga už nemá žádný bodově stoprocentní tým, před Slavii se může v případě podvečerního vítězství nad Karvinou o skóre dostat obhájce titulu Sparta. Vršovičtí v nejvyšší soutěži nevyhráli poprvé po osmi zápasech a nedokázali se ideálně naladit na čtvrteční venkovní odvetu závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem.

Jako první ve 12. minutě zahrozili Pražané, Muhamed Tijani ale po Tomičově přihrávce zblízka těsně minul a nenavázal na vítězné branky z posledních dvou zápasů s Ostravou a Luhanskem. Na opačné straně nebezpečně vypálil Dominik Pleštil.

Pražané sice měli podle očekávání převahu, do gólových šancí je jablonecká defenziva moc nepouštěla. V 41. minutě ale dostali fotbalisté Slavie velkou možnost na otevření skóre.

Václav Jurečka opakovanou střelou po přímém kopu lehce zasáhl ve vápně do ruky Čanturišviliho a sudí Černý po dlouhé konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil penaltu.

Jurečka však pokutový kop neumístil dobře a jen nechal vyniknout gólmana Hanuše. Nejlepší střelec minulé ligové sezony se tak ani tentokrát nedočkal první branky v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

O chvíli později bylo s hosty ještě hůře. Po ztrátě na útočné polovině postupoval do brejku Vladimir Jovovič, který vysunul do vápna Pleštila a ten z úhlu přehodil brankáře Koláře – 1:0. Hosté mohli ještě do pauzy srovnat, Tijani v dlouhém nastavení zblízka překonal Jana Hanuše, ale videorozhodčí odhalil předchozí ofsajd Jurečky.

2. poločas

Trpišovský po poločase hned třikrát vystřídal a na trávník poslal čerstvého Matěje Juráska a opory zálohy Christose Zafeirise a Petra Ševčíka. Vršovičtí začali aktivně a hned ve 48. minutě srovnali. Bořilovu ránu zpoza vápna Hanuš s námahou vyrazil a nepokrytý Tomáš Holeš doklepl míč pod břevno – 1:1.

V 67. minutě mířil vedle domácí Jovovič. S blížícím se závěrem slávisté opět stupňovali svou převahu. V 82. minutě Mojmír Chytil trefil jen boční síť, následně Jurečkovu střelu ve vápně zblokoval  Haiderson Hurtado. Tři minuty před koncem Jurečka po rohu zblízka dotlačil míč do sítě, ale videorozhodčí odhalil, že v ofsajdu stojící Jan Bořil clonil Hanušovi a gól neplatil.

V nastavení pak Zafeiris z přímého kopu z výhodné pozice zamířil těsně vedle. Severočeši, kteří v minulém domácím utkání utrpěli debakl 1:5 se Spartou, už cenný bod uhájili a připsali si už čtvrtý nerozhodný výsledek v sezoně. V tabulce jsou předposlední.

Sparta zpátky v čele

Obhájce titulu v sezoně nejvyšší soutěže stále nenašel přemožitele, popáté zvítězil a po výhře nad Karvinou se vrátil do čela tabulky o skóre před městského rivala Slavii, která jen remizovala v Jablonci 1:1. Slezané nevyhráli páté kolo za sebou, z toho počtvrté prohráli, a jsou dvanáctí.

V desátém soutěžním utkání po sobě hnala Spartu vyprodaná Letná (16 256 fanoušků). Pražané nastoupili poprvé v soutěžním ročníku ve výroční sadě černých dresů k jubilejní 130. sezoně. Dánský trenér Sparty Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu v Záhřebu šest změn v sestavě, premiérově v sezoně nejvyšší soutěže hrál od začátku Karabec. Naopak kapitán Krejčí chyběl kvůli vyloučení z minulého kola v Teplicích.

Domácí čekali na úvodní trefu necelých šest minut. Sadílek přiťukl míč do běhu Karabcovi a dvacetiletý záložník nekompromisní ranou pod břevno otevřel skóre. V lize se zapsal mezi střelce poprvé od loňského listopadu - 1:0.

Poté se hrálo bez výrazných šancí, v 25. minutě Birmančevič postupoval z levé strany a brankář Ciupa vyrazil jeho střelu na břevno. O chvilku později udeřili Letenští podruhé. Pešek se prodral do vápna, jeho přízemní zakončení Ciupa vyrazil, ale na Rynešovu dorážku nestačil - 2:0.

Ve 54. minutě Karabec udeřil loktem do obličeje Žáka a od sudího Machálka uviděl žlutou. Po intervenci videorozhodčího Starého a zhlédnutí opakovaných záběrů však Machálek sparťanského záložníka vyloučil. Pražané ve druhém kole po sobě obdrželi červenou, Karabec premiérově v ligové kariéře.

Ligový nováček se dlouho nedostal k přímému ohrožení domácí branky. V 82. minutě ale centr střídajícího Bartla z pravé strany propadl až k nikým nehlídanému Mikušovi a slovenský hráč propálil Vindahla - 2:1.

V 87. minutě si domácí definitivně zajistili tři body. Střídající Vydra se zbavil Mikuše, dostal se do vápna a nahrál Pavelkovi, jenž s pomocí odrazu od tyče stejně jako Karabec skóroval v lize poprvé od loňského listopadu - 3:1. Letenští mají se 17 góly nejlepší ligový útok. Sparta zdolala v lize Karvinou posedmé za sebou. Slezané venku v nejvyšší soutěži poosmé v řadě prohráli.

Olomouc ve formě

Fotbalisté Olomouce porazili v šestém kole první ligy Liberec 2:0, zvítězili i ve třetím domácím zápase sezony v neúplné tabulce se vrátili na třetí místo. Branky Sigmy vstřelili v 54. minutě z penalty Lukáš Juliš a 65. minutě Jakub Pokorný. Severočeši venku po úvodních dvou remízách poprvé v ligovém ročníku prohráli a jsou osmí.

Sigma v utkání postupem času získávala územní převahu, kterou ale pozorná obrana Severočechů s přehledem eliminovala. Jedinou světlou chvílí Slovanu v první půli byla táhlá střela Luky Kulenoviče, kterou zlikvidoval brankář Matúš Macík.

Olomoučtí po přestávce zvýšili důraz v útočné fázi, zpřesnili a zrychlili kombinaci, za což byli brzy odměněni. Centr Jana Vodháněla trefil v pokutovém území ruku Ivana Varfolomejeva a nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Lukáš Juliš – 1:0. Domácí útočník zaznamenal třetí ligovou branku v sezoně.

Liberečtí v 63. minutě třemi střídáními posílili ofenzivu, ale než se stihli na hřišti zformovat, inkasovali podruhé. Po rohovém kopu Martina Pospíšila se v šestnáctce prosadil volný Jakub Pokorný – 2:0. Olomoucký obránce v sezoně nejvyšší soutěže skóroval poprvé.

Utkání mezi Mladou Boleslaví a Plzní bylo z důvodu účasti západočeského klubu v evropských pohárech odloženo.

Výsledky 6. kola první fotbalové ligy:

FK Jablonec - Slavia Praha 1:1 (1:0)
Branky: 44. Pleštil - 48. Holeš. Rozhodčí: Černý - Kubr, Volf - Petřík (video). ŽK: Hurtado, Slávik, F. Souček, Hübschman, Pařízek (asistent trenéra) - Tijani, Bořil, Ogbu, Houštecký (asistent trenéra). Diváci: 4511.
Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové 2:1 (1:0)
Branky: 8. a 74. Kovařík - 67. Kučera. Rozhodčí: Batík - Paták, Dohnálek - Adámková (video). ŽK: Křapka, Kadlec, Beran, Hybš, Kozák, Köstl, Reichl - Leibl. Klíma, Kodeš, Šašinka. Diváci: 4379.
Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:0 (0:0)
Branky: 54. Juliš z pen. 65. Pokorný. Rozhodčí: Hocek - Nádvorník, Kotalík - Kocourek (video). ŽK: Breite, Pospíšil, Muritala - Doumbia.
Sparta Praha - MFK Karviná 3:1 (2:0)
Branky: 6. Karabec, 27. Ryneš, 87. Pavelka - 82. Mikuš. Rozhodčí: Machálek - Váňa, Antoníček - Starý (video). ŽK: Bartl (Karviná). ČK: 57. Karabec (Sparta). Diváci: 16.256.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme