Přespával u nás a mým synům jedl rohlíky. Baroš je zlatý chlap, vzpomíná na kanonýra trenér Štverka

Milan Baroš je rodák z valašských Vigantic a jeden z nejlepších útočníků české reprezentace. Nebýt bývalého mládežnického trenéra Baníku Ostrava Václava Štverky, třeba by se jeho talent nerozvinul a Baroš by hrál hokej za Valašské Meziříčí nebo třeba Vsetín. Ale naštěstí pro Baník, český fotbal a Baroše samotného si ostravský klub tehdy stahoval mladé talenty z celé Moravy a Slezska.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý mládežnický trenér Baníku Ostrava Václav Štverka a bývalý fotbalový reprezentant a hráč Baníku Milan Baroš

Bývalý mládežnický trenér Baníku Ostrava Václav Štverka a bývalý fotbalový reprezentant a hráč Baníku Milan Baroš | Foto: David Procházka | Zdroj: Český rozhlas

„Tehdy na Baníku byla trochu jiná práce než teď. Když jsme hrávali fotbal, tak jsme museli v pondělí okamžitě dát na Bazaly report, s kým jsme hráli, jak jsme hráli a koho jsme u soupeře viděli,“ popisuje tradiční pondělní trenérské rady mládeže na Bazalech pětasedmdesátiletý Václav Štverka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak bývalý mládežnický trenér Baníku Ostrava Václav Štverka vzpomíná na Milana Baroše

Sám bývalý útočník se v Baníku mihl na přelomu 60. a 70. let ve třech sezonách. Čich na útočné talenty v případě Milana Baroše v jeho dvanácti letech projevil Štverka jasně.

„S dorostem jsme hráli v Rožnově pod Radhoštěm a před námi nastoupili žáci. Měl jsem chvíli času, takže jsem tam stál u bufetu a díval se na zápas. Zalíbil se mi tam jeden hráč, vypadal jak herec Marek Eben. Byl to takový váleček, který vlétnul do každého souboje i mezi větší kluky. Dal jsem se do řeči s jedním pánem, který stál vedle, a řekl jsem mu, že si mi líbí ten malý čipera. Pán mi řekl, že je to jeho syn,“ popisuje léto roku 1993, kdy uviděl malého Milana Baroše a dal se do řeči s jeho otcem a také bývalým fotbalistou Milanem.

„Slovo dalo slovo a přitáhl jsem ho na Bazaly. Kdybych to věděl, co z něho bude, tak jsem mu mohl dělat manažera hned ve dvanácti letech a mohl jsem chodit jak Pavel Paska v bílém obleku a nemusel pracovat,“ směje se Štverka a naráží na pozdějšího agenta Milana Baroše Pavla Pasku a jeho světlé obleky.

Druhý táta

Baroš u Štverků trávil opravdu hodně času. „Staral jsem se o něj dost. Táta ho vozil na tréninky do Ostravy a naši žáci hráli fotbal vždy v sobotu ráno, tak ho nechával přespat u mě, aby nemusel jezdit domů. Byl jsem jako jeho druhý táta,“ říká bývalý mládežnický trénér Ostravy.  

Jsem v důchodu, asi si koupím čagan, vtipkoval Baroš po posledním zápase profesionální kariéry

Číst článek

I Štverkovi dva synové hráli za Baník v mládežnických kategoriích, mladší David je dokonce Barošův ročník. A občas přišli mladí Štverkové o snídani.

„Jednou za mnou přišel syn Martin, že nemá žádnou snídani, ale nechtěl jsem tomu věřit, protože jsem koupil deset rohlíků. No, ale Baroš jich snědl osm. Milan bydlel na internátě a víkendy trávil u mě. Staral jsem se o něj jako o vlastní dítě. S klukama se skamarádil a on je zlatý chlap,“ říká Štverka.

Milan Baroš na svého objevitele a prvního baníkovského trenéra nezapomíná.

„Před několika lety vydal o sobě knížku a křtil jsem ji v Ostravě. Milana musí mít rád každý, protože on není namyšlený a měl suprovou fotbalovou kariéru. Do Baníku jsem v minulosti přitáhl více hráčů a nikdy bych nevěřil, že bych se u něj tolik trefil. Milan byl ten světový,“ doplňuje fotbalový táta Milana Baroše Václav Štverka.

David Procházka, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme