‚Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká.‘ Poborskému a spol. se nelíbí konec Prokeše

Bývalí reprezentanti v čele s Karlem Poborským, Radkem Bejblem, Janem Suchopárkem nebo Petrem Koubou nesouhlasí s odchodem Michala Prokeše z funkce ředitele sportovně-technického oddělení Fotbalové asociace ČR. Formou otevřeného dopisu o tom informovali po čtvrtečním setkání s předsedou FAČR Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Poborský.

Karel Poborský. | Foto: FAČR

Prokeš začal s asociací spolupracovat v roce 2014, kdy byl zařazen do rady pro koncepci výchovy mládeže, poté byl zvolen do výkonného výboru a posléze převzal záštitu nad projektem mládežnických akademií a stal se technicko-sportovním ředitelem.

Na vypjatou atmosféru jsem zvyklý, říká Prokešův nástupce ve FAČR Jiří Kotrba

Číst článek

Nedávno však ve funkci skončil a odstartoval vlnu odchodů z FAČR. Na ukončení spolupráce ke konci roku se s asociací dohodl generální sekretář Rudolf Řepka a z komise rozhodčích byl odvolán šéf projektu videorozhodčích Roman Hrubeš. Prokeše poté ve funkci nahradil bývalý trenér Jiří Kotrba.

„Důvodem zveřejnění otevřeného dopisu je snaha informovat veřejnost o postojích níže podepsaných pracovníků FAČR, kteří jsou znepokojeni současnou situací po odchodu sportovně-technického ředitele Michala Prokeše,“ uvedl v emailu pro ČTK vedoucí úseku talentované mládeže Antonín Barák.

„Situace se týká pokračování práce na započatých projektech v plném rozsahu a garancí podmínek, které tyto projekty vyžadují,“ dodal trenér reprezentace do 15 let.

Změny ve FAČR pokračují, po Řepkovi a Prokešovi končí i garant videorozhodčích Hrubeš

Číst článek

Spolu s ním se pod dopis podepsalo několik dalších koučů národních týmů a bývalých reprezentantů. Je mezi nimi patron projektu regionálních fotbalových akademií Poborský spolu s dalšími vicemistry Evropy z roku 1996 Suchopárkem, Bejblem, Koubou nebo Martinem Kotůlkem, kteří pro FAČR pracují v trenérských nebo funkcionářských pozicích. Dopis podepsali také šéf trenérské unie Verner Lička a vedoucí úseku reprezentací Günter Bittengel.

V dopise se uvádí, že právě díky Prokešovi se podařilo pro mládežnické reprezentace získávat nejlepší evropské soupeře a současně se podařilo propojit projekt regionálních a klubových akademií. Bývalý funkcionář Dukly se také zasadil o revizi vzdělávání trenérů a do nejnižších pater fotbalu přivést trenéry-odborníky.

Podle podepsaných také Prokeš v době aféry se zneužíváním dotací, po které musel odstoupit šéf asociace Miroslav Pelta, dokázal díky slušnému jednání a odbornosti udržet fotbalu pozitivní obraz a dobré vztahy se státní správou a vládou. „Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká a považujeme jej za krok, který může český fotbal zásadně poškodit na všech úrovních,“ stojí v dopise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme