Po vlně odchodů z FAČR zvažují konec Poborský či trenéři mládežnických reprezentací

Vlna odchodů známých tváří z Fotbalové asociace (FAČR) může pokračovat příští týden. Na technického ředitele Michala Prokeše, generálního sekretáře Rudolfa Řepku a šéfa projektu videorozhodčích Romana Hrubeše můžou navázat třeba trenéři mládežnických reprezentací nebo výkonný ředitel akademií Karel Poborský.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Poborský.

Karel Poborský. | Foto: FAČR

Poté, co se vedení asociace rozloučilo s Michalem Prokešem, který měl na starosti projekt regionálních akademií, mládežnické reprezentace nebo vzdělávání trenérů, se na začátku týdne sešli jeho spolupracovníci, tedy například výkonný ředitel akademií Karel Poborský nebo trenéři juniorských výběrů. Ti řešili, co bude dál a jestli na protest proti odchodu Prokeše také neodejdou. Řadu z nich totiž přivedl právě Prokeš.

Změny ve FAČR pokračují, po Řepkovi a Prokešovi končí i garant videorozhodčích Hrubeš

Číst článek

Podle kouče reprezentace do 19 let Jana Suchopárka se ale domluvili, že se k tomu vrátí po zápasech, které národní týmy čekají v nejbližších dnech.

„Jsou reprezentační srazy a soustředíme se na prací s našimi hráči a týmy, které chceme rozvíjet a dál v tom pokračovat,“ řekl Suchopárek.

A víc o tom vicemistr Evropy z roku 1996 moc mluvit nechtěl, jen přiznal, že o svém konci ve funkci přemýšlí a že chce postup sladit s dalšími trenéry mládežnických reprezentací.

Chybí ustálená praxe a judikatura, říká k případu olomouckého Falty bývalá šéfka odvolací komise

Číst článek

Vůbec poprvé se k situaci vyjádřila také jedna z největších osobností českého fotbalu Karel Poborský. Bývalý záložník národního týmu v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že čeká na další vývoj, například na jméno Prokešova nástupce.

„Jsem součástí toho procesu, moje smlouva končí 30. června a samozřejmě se snažíme pokud možno vyhnat z hlavy věci, které se dějí kolem nás. Pracuji na projektech, které mě baví a za které cítím zodpovědnost, a čekám na to, kdo bude novým šéfem a popřípadě na to, jak se projekty změní,“ řekl Poborský.

Odvolaný člen komise rozhodčích Roman Hrubeš naznačil, že za změnami ve fotbalové asociaci stojí místopředseda Roman Berbr. To Karel Poborský nechce komentovat.

„Prosím vás, tuhle otázku jestli chcete... do té mě nezatahujte,“ vyjádřil se stručně Poborský.

Ligová fotbalová asociace se zastala Hrubeše

Ačkoli Ligová fotbalová asociace (LFA) respektuje právo předsedy komise rozhodčích FAČR Jozefa Chovance odvolat člena komise Romana Hrubeše, ohrazuje se proti tomu, že tento krok s ní nebyl konzultován dopředu.

Hrubeš je totiž hlavním garantem projektu videorozhodčích směrem k zahraničním organizacím, proto se asociace LFA obává možného poškození dobré reputace procesu zavádění videa (VAR) do českého fotbalu.

„LFA považuje za krajně nevhodné, že tak zásadní krok v podobě odvolání Romana Hrubeše, který je rovněž šéfem projektu VAR pro ČR, nebyl konzultován s LFA a nebyla tak možnost s předstihem vysvětlit situaci Mezinárodní pravidlové komisi IFAB a FIFA,“ uvedla LFA v tiskové zprávě.

Konec po 11 letech. Generální sekretář fotbalové asociace Řepka odejde z funkce

Číst článek

„Uvedený krok může mít negativní dopad na jinak velmi dobré vnímání procesu zavádění VAR ve Fortuna lize. Tento postup vnímáme jako vyjádření nerespektu k Ligové fotbalové asociaci,“ dodala.

Chovanec na úterním zasedání výkonného výboru FAČR navrhl odvolat Hrubeše kvůli váznoucí spolupráci, malému respektu vůči jeho osobě, ale vyčítal mu i malý progres projektu videorozhodčích či pomalé proškolování sudích na práci s videem. Výbor návrh přijal a Hrubeše odvolal.

Hrubeš se následně ohradil proti tomu, že by projekt videa váznul a ve čtvrtek ho v tom podpořila i LFA s tím, že česká nejvyšší soutěž je dávána za vzor ostatním asociacím. Rovněž Hrubešovi dala plnou podporu v dalším působení v roli šéfinstruktora videorozhodčích.

Do zlepšování projektu chce LFA zapojit i FAČR a komisi rozhodčích. „Velmi bychom uvítali aktivní zapojení Komise rozhodčích a jejího předsedy. A to nejen proklamativními vyhlášeními, ale rovněž konkrétními skutky včetně finanční participace,“ stojí v prohlášení.

jsu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme